X
Julkaistu: 27.06.2017

Easton Helsinki on Tekla BIM Awards 2017 voittaja – Lujabetoni toimi kohteen runkourakoitsijana

Tekla BIM Awards –kilpailun on voittanut  Kesko Oyj:n Easton Helsinki –hanke. Hankkeessa oli useita osapuolia, joista Lujabetoni oli yksi. Lujabetoni toimitti kohteen kaikki betonielementit sekä runkoon liittyvät teräsrakenteet suunniteltuna ja asennettuna.

Easton Helsinki projektissa käytettiin tietomallia ja mallitietoa laajasti läpi koko rakentamisen prosessin. Projektiosapuolet kokivat, että tässä hankkeessa suunnittelu oli yhtä kuin mallinnus ja tietomallia käytettiin myös ali-urakoitsijoiden toimesta laajasti. Lisäksi tilaaja hyödynsi tietomallia, jonka hyödyt suunnitelmien kehittämisessä ja päätöksenteossa vietiin tilaajan asiakkaille asti. Tilaajan tavoitteena oli alusta alkaen toteumamalli rakennuksen ylläpitoa varten. Raadin näkemys voittajasta tiivistyy lauseessa ”Easton Helsinki voitti tiukan kilpailun käyttäjän mitalla”.

Raadin perustelut valinnalle:

  •  tietovirran hallinta läpi rakentamisen prosessin kaikille osapuolille
  •  tilaaja on ollut aktiivisesti mukana tietomallin hyödyntämisessä
  •  mallitietoa on hyödynnetty laajasti hankkeen kaikissa vaiheissa, myös maanrakentamisessa
  •  hankkeessa on kehitetty ja otettu käyttöön toimintatapoja ja työkaluja tiedolla johtamiseen ja tietomallin hyödyntämiseen, mm. virtuaalisen todellisuuden käyttö
  •  rungon asennusjärjestyksen vaihtoehtojen simulointi, aikataulutus sekä toimitusketjun tilanteen hallinta mallipohjaisesti läpi hankkeen
  •  suunnitelmamuutosten kommunikointi tietomallipohjaisesti mobiililaitteilla asbuilt –malliin, jota tullaan hyödyntämään ylläpitovaiheessa

Lujabetonin elementtiyksikön johtaja Kari Turunen kiittelee osaavaa henkilöstöä kohteen rungon rakentamisessa. – Hyödynsimme 3D-tietomallia suunnittelun lisäksi kohteen aikatauluseurannassa ja raportoinnissa varmistamaan, että toimitukset sekä siihen liittyvät muut työvaiheet hoituvat asianmukaisesti. Elementtien koko ja suuri määrä sekä kohteen sijainti liikenteen solmupisteessä Itäkeskuksessa vaativat logistiikan tarkkaa hallintaa, Turunen kertoo. Kohteessa hyödynnettiin model sharing -palvelua, mikä mahdollisti eri osapuolien samanaikaisen mallin hyödyntämisen ja tiedonjakamisen. Tämä osaltaan teki kohteen ajallaan valmistumisen mahdolliseksi.

– Olemme hyvin iloisia siitä, että olemme olleet mukana näin merkittävässä kohteessa, joka vielä vei voiton tiukassa kilpailussa, sanoo Turunen.

Kilpailun raadin tarkemmat perustelut voit lukea www.tekla.com -sivulta.

Lisätietoja:
Lujabetoni Oy, elementtiyksikön johtaja Kari Turunen, p. 044 585 2482, kari.turunen@luja.fi
Lujabetoni Oy, tietomallikoordinaattori Samu Mäkelä, p. 044 585 2473, samu.makela@luja.fi

Julkaistu: 16.02.2024

Luja vuosi 2023 – Vakaana vaikeassa suhdanteessa

Kaikkien Luja-yhtiöiden eli Lujatalon Oy:n, Lujabetoni Oy:n ja Fescon Oy:n yhteenlaskettu liikevaihto oli 781 miljoonaa euroa (840 miljoonaa euroa) ja yhteenlaskettu liikevoitto oli 19,6 miljoonaa euroa (19,3 miljoonaa euroa). Luja-yhtiöiden henkilöstömäärä laski edellisestä vuodesta ja oli 1 725 (1 885).

Lue lisää
Lisää uutisia