Milloin betonia saa?
Betonia toimitetaan normaalisti työaikana 7-16, mutta sovittaessa betonia voi tilata myös illaksi ja viikonlopuksi. Tosin kuten normaalisti, ilta- ja viikonlopputyö on kalliimpaa, joten haluttu toimitusaika kannattaa miettiä tarkkaan. Betoni kannattaa tilata viikkoa ennen tarvetta alustavasti, tehdä ns. varaus. Tarkat toimitusmäärät ja -aika tulee ilmoittaa edellisenä työpäivänä ennen puoltapäivää. Huomaa, että varaus ei ole tilaus!

Koska tarvii tilata betonia ja miten pumpun saa tilattua?
Vrt. edellä. Pumppu tilataan samalla tavoin.

Milloin lattia on kuiva?
Betonilattian kuivuminen ja sen nopeus on riippuvainen mm. betonilaadusta, rakenteesta ja kuivumis-olosuhteista. Lattian pintaan tulevat rakenteet määrittävät tason, mihin lattian tulee kuivua. Betoni-lattian kuivumiseen on olemassa arviointiohjelmia, kysy niistä Lujabetonin myyjältä. Karkeasti voidaan sanoa, että normaaleilla betonilaaduilla kyse on useista kuukausista. Lujabetoni suosittelee Nopeammin päällystettävää betonia eli NP-betonia, jos kuivuminen epäilyttää. Tällä betonilla kuivumisaika on samoissa olosuhteissa yleensä puolet normaaleista laaduista.

Betonilattian kosteus tulee aina mitata ennen päällystämistä ns. porareikämenetelmällä, jolloin todennetaan suhteellinen kosteus.

Tilaa betonia

Milloin voin laittaa lattiaan lämmityksen päälle?
Mikäli lattiarakenteeseen tulee lattialämmitys, voidaan sitä käyttää rakenteen kuivumisen nopeut-tamiseen. Lattialämmitys voidaan kytkeä päälle noin 2-4 viikon kuluttua valusta, kun betoni on kovettunut riittävästi. Lämmitys tulee aloittaa alhaisilla lämpötiloilla nostaen lämpötilaa vaiheittain ainakin lopulliseen käyttölämpötilaan asti.

Pakkasbetonin ja säänkestävän betonin erot?
Pakkasbetoni on tuote, jolla voidaan betonoida jopa -10 C asteen pakkasessa. Tuotteen lujuuden-kehitys on erittäin hidasta, mutta se tapahtuu aikanaan. Betoni ei saa olla kovemmassa pakkasessa kuin tehtaan ilmoittama raja, joka yleensä on -15 C. Pakkasbetonilla voidaan tehdä vain saumaus tms. pieniä valuja. Varsinaisten kantavien rakenteiden valamiseen se ei ole tarkoitettu.

Säänkestävä betoni kestää kovetuttuaan pakkasta, esimerkkinä käy hienosti esim. sokkeleissa ja ulkoportaissa käytettävä betoni. Säänkestävä betoni käy siis kaikkiin rakenteisiin sisällä ja ulkona.

Kuinka nopeasti betoni kuivuu, jotta voin jatkaa rakentamista?
Betonin kuivuminen ja kuivumisen nopeus riippuvat monesta tekijästä. Kysymyksestä ei selviä mikä rakenne on kyseessä. Paksut betonirakenteet kuivuvat hitaasti, samoin vain toiseen suuntaan kuivuvat rakenteet, kuten esim. normaalit lattiat ja kellarin seinät.

Kysy Lujabetonin asiantuntijalta vinkkejä kuivumisesta. Keskustele rakennesuunnittelijasi kanssa rakenteen kuivumisen nopeuttamisesta sekä rakenteiden riskialttiudesta kosteuden suhteen.

Minkälaista betonia laittaisin anturaan, terassille, lattiaan ja valuharkkoon?
Suunnittelija määrittää betonin lujuusluokan, rasitusluokan ja käyttöiän. Sinä päätät urakoitsijasi tai talkooporukan kanssa minkälaista betonia käytätte. Betonien viralliset nimet yhdistettynä rasitusluokilla ja käyttöiällä on yleensä pienrakentajalle vaikeaa, kysy betoniasemalta neuvoja betonin valinnasta yhdessä suunnittelijasi kanssa. Pientalojen käyttöikä on yleensä 50 vuotta.

- Anturoihin yleensä käy suuren maksimi raekoon betoni: Normaalisti kovettuva rakennebetoni
(RN) C28/35 S2 #32. Tämä betoni on siis lujuudeltaan K 35, S2 luokan notkeus (notkeahko),
32 maksimirakoko. Ko. betoni täyttää X0 ja XC1-4 rasitusluokan vaatimukset.

- Terassilla tulee käyttää pakkasenkestävää betonia: Normaalisti kovettuva rakennebetoni (RNSK)
C28/35 S3 #16. Lujuudeltaan K 35 betonia, notkeudeltaan S3 luokan (vetelä), 16 mm maksimi
raekoko. Betoni täyttää X0, XC1-4 ja XF1 ja XF3 rasitusluokkien vaatimukset 50 vuoden käyttöiällä.

- Lattioihin suosittelemme uutuuttamme HT-Lattiabetonia. Se on erinomainen tuote talkooporukalle
ja kokeneemmallekin rakentajalle. Tällä betonilla syntyy lattiat nopeasti, jolloin et maksa turhaan
autojen ja pumppujen odottelusta. HT-lattiabetoni kuivuu myös normaaleja betoneita nopeammin,
kysy lisää betoniasemalta.

- Valuharkoissa tulee käyttää säänkestäviä joko erittäin notkeaa juotosbetonia tai jopa itse-
tiivistyvää (IT) betonia. Näistä erikoisbetoneista kannatta keskustella betoniaseman ja suunnittelijan
kanssa.

Milloin voin purkaa anturamuotit ja voin jatkaa muurauksella?
Anturamuotin poistamisella ei kannata kiirehtiä. Muotti toimii kesällä jälkihoitona estäen betonin liian nopean kuivumisen tai viileään vuodenaikaan eristeenä varmistaen betonin kovettumisen. Muotin päällä olevat muurausta haittaavat siteet voidaan yleensä poistaa seuraavana päivänä. Muurauksen voi aloittaa yleensä jopa kuuden tunnin päästä valusta ja viileään vuoden aikaan (< +10 C) seuraavana päivänä. Älä kuitenkaan kiirehdi suojauksien poistamisen kanssa, jos olet talvirakentaja.

Miten voin korjata epäonnistuneen valun, pinta ei ole suorassa vaan siinä on muutama monttu?
Kun kyseessä ovat montut, pienet mäet kannattaa ensin hioa pois. Monttujen syvyyden mukaan valitaan käytettävä itsetasaava tasoite. Lattiassa olevat montut voidaan korjata montun koosta riippuen joko QS 06 erikoisnopealla tasoitteella, lattiatasoite ltvr 3000:lla tai korjauslaastilla. Pintatuotteesta riippuen joko kostutus tai primerointi. Lisätietoja tuotteista www.fescon.fi