X
Julkaistu: 24.08.2009

Lujabetoni tuo lisää väriä betonirakentamiseen

Musta on trendiväri talo- ja sisustussuunnittelussa. Kivitalojen seinissä mustaksi värjätty betoni on ollut aiemmin ongelmallinen: lopputulos on helposti hailakka ja läiskikäs. Suomen 2. suurin betonielementtivalmistaja Lujabetoni on nyt kehittänyt läpivärjättyihin valmisosiin uuden reseptiikan, jonka avulla musta näyttää syvän mustalta ja väripinta on tasainen. Uusi resepti on nimetty “Supermustaksi”. Läpivärjättyjen betonien rinnalle Lujabetoni on ottanut tuotevalikoimaansa myös tehtaalla valmiiksi maalatut julkisivut erilaisten kirkkaiden väripintojen tarjoamiseksi.

Väribetoneita on käytetty betonirakentamisessa jo pitkään ja Lujabetoni on ollut näissä alan edelläkävijä. Ongelmana on ollut se, että värejä on vaikea saada isoissa pinnoissa kirkkaiksi ja tasaisiksi. Lujabetonin kehittämän uuden reseptin myötä musta väri on elementissä täysin musta ja pinta on tasainen. Tasainen pinta tehdään hienopesutekniikalla, mutta uudella betonimassan erikoisreseptillä sementtipastan läiskikkyys häviää ja rouhekivenä käytettyä musta gabro-kivi tulee edustavasti esiin. Sitkeänä ja kovana kivilajina musta gabro kestää hyvin kulutusta ja vaikeitakin sääoloja, joten tällainen julkisivu on käytännössä täysin huoltovapaa ja lähes ikuinen. Tähän asti on julkisivut pitänyt uudelleenmaalata 10-15 vuoden välein, jos on haluttu täysmustaa pintaa. – Uusi Supermustamme tyydyttää varmasti vaativampaakin arkkitehtiä. Pinta on syvän musta eikä sitä vaivaa vaalea kalkkihärmekään niinkuin perinteisellä reseptiikalla tehtyjä värejä, kertoo Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo. – Asiakkaat toivovat meiltä yhä laajempia valmisosakokonaisuuksia. Niinpä olemme ottaneet tuotevalikoimaamme lisäksi myös tehtaalla valmiiksi maalatut julkisivut. Näissä tietenkin musta on myös syvänmustaa, mutta kirkkaat värit loistavat värjättyä betonia syvempinä. Valmis tehdasmaalaus on rakennusliikkeelle kustannustehokas ratkaisu, joka korostuu sitä enemmän, mitä korkeammasta talosta on kysymys, jatkaa Isotalo.

Lisätietoja:
Lujabetoni Oy Yksikönjohtaja Kari Turunen, elementit, puh. 044 5852 482

Julkaistu: 27.01.2020

Kalliomurskeen rooli betoninvalmistuksessa on kasvamassa!

Keskimääräisesti 2/3-osaa betonista on kiviainesta. Kiviaines on siis merkittävässä roolissa, millaista betonista tulee. Betoni koostuu yleensä hienosta kiviaineksesta (#0-1), sorasta (#0-8) ja karkeasta kivestä (#8-16). Näitä osuuksia vaihtelemalla saadaan betonireseptille erilaisia ominaisuuksia. Suurin kiviainesosuus on soralla (#0-8).

Lue lisää
Julkaistu: 03.01.2020

Rakentaminen 2030 – mistä rakennetaan?

Mistä rakennetaan 10 vuoden päästä? Muuttuvatko kaikki perusasiat uudessa uljaassa tulevaisuuden rakentamisessa? Rohkenen väittää, että 10 vuoden päästä rakennetaan pääpiirteittäin samalla tavalla kuin nykymaailmassakin. Runkorakentamisen teknologia ja tekniikka ovat monimutkaisia sekä hitaasti kehittyviä. Tähän on vissit perusteet. Rakennuksen rungon tulee olla luja, kestävä, pitkäikäinen, tunnoton rakennusvirheille, kosteusturvallinen, paloturvallinen, ääniteknisesti toimiva sekä lukuisia muita vaatimuksia täyttävä. Tulevaisuudessa vieläpä vähähiilinen. Jopa mahdolliset maanjäristykset ja sodat rakennnuksen rungon tulee vain kestää sortumatta. Näitä kaikkia tavoitteita on vaikeaa, jopa lähes mahdotonta saavuttaa isoilla kehityshyppäyksillä uutta kohti.

Lue lisää
Lisää uutisia