X
Julkaistu: 15.09.2014

Suomalaiset betoniyritykset menestyvät Ruotsissa

Lujabetonin ja YBT:n omistama Prefabmästarna Sverige AB on allekirjoittanut sopimukset kahdesta isosta elementtitoimituksesta Ruotsissa. Toimitettavien elementtien määrä on yhteensä 25 500 m2 rakennuksiin ja arvo on lähes 10 milj. euroa.

Suomalaiset Lujabetoni ja YBT ovat tehneet suunnitelmallista yhteistyötä betonimarkkinoilla Pohjois-Ruotsissa. Vuonna 2012 yhdessä perustettu Prefabmästarna Sverige AB on nykyaikainen, laadukkaita betonielementtejä valmistava yritys, jonka elementtituotanto on ollut kasvujohteista alusta lähtien. Tehtaan tuotanto on nykyaikaista ja tasainen laatu näkyy onnistumisissa markkinoilla. – Ruotsin markkina on ollut vilkas myös pohjoisessa osassa maata, kertoo YBT:n toimitusjohtaja Juha Alapuranen. – Suomen ja Ruotsin markkinat poikkeavat siinä, että Ruotsissa elementtikohteet myydään yleensä suunniteltuina ja asennettuina, kun Suomessa myydään vain tuoteosat valmistettuina, Alapuranen jatkaa.

Luleåssa sijaitsevaan Kv Kajan 18 -toimistorakennusprojektiin toimitetaan betonielementtejä 14 000 m2:een rakennusta. Kohteen toimeksiantaja on Rekab Entreprenad ja rakennuttaja on Kajan 18 Fastighets AB.
Piteån kantakaupungin hotelli- ja toimitilaprojektiin toimitettavien elementtien määrä on 11 500 m2:een rakennusta. Kohteen toimeksiantaja on Nåiden Bygg ja rakennuttajana toimii Skoogs Fastigheter Ab. Molemmissa kohteissa toimitetaan elementtejä kantaviin ulkoseiniin sekä pilareita ja runkopalkkeja.

– Olemme hyvin tyytyväisiä tilauksista, joiden ansiosta voimme taata tehtaamme henkilöstön perustyöllisyyden rakennusprojektien ajaksi. Tehtaamme kapasiteetti riittää projektien elementtituotantoon, ja lähes kaikki elementit tullaan valmistamaan omalla Öjebyn tehtaallamme. Lujabetonin ja YBT:n elementtitehtaat tarjoavat tarvittaessa apuaan Suomesta käsin, sanoo Prefabmästarna Sverigen toimitusjohtaja Rolf Skoog.

Molempien kohteiden toimeksiantajat ovat hyvillään Prefabmästarnan valinnasta elementtitoimittajaksi.
– Valitsimme Prefabmästarna Sverigen meille parhaiten sopivan toimintamallin sekä parhaan hinnan takia, kertoo Roger Eriksson Rekab Entreprenadista.
– Prefabmästarnan valintaa elementtitoimittajaksi puolsi heidän laaja tuotevalikoimansa sekä logistisesti paras sijainti monimutkaisessa projektissamme, sanoo puolestaan P-O Patomella Nåidenista.

– Merkittävistä tilauksista huolimatta Prefabmästana Sverigen Öjebynissä sijaitsevan tehtaan valmistuskapasiteetti ei suinkaan mene tukkoon, vaan on riittävä muidenkin projektien elementtien valmistukseen. Vaikka liikevaihtomme kasvaa useita kymmeniä prosentteja vuodesta 2013, on meillä edelleen merkittäviä kasvun mahdollisuuksia Ruotsissa, painottaa Lujabetonin toimitusjohtaja ja Prefabmästarna Sverigen hallituksen puheenjohtaja Mikko Isotalo.

Lisätietoja:
Juha Alapuranen, toimitusjohtaja YBT, puhelin: 0400 696 695
Mikko Isotalo, toimitusjohtaja Lujabetoni, puhelin: 044 585 2305

Julkaistu: 11.11.2019

Betonin lisäaineet; uhka vai mahdollisuus

Palataan jälleen lehtien palstoilla olleeseen ”betonikriisiin”, pohjoisessa purettiin ratasilta ja Turussa oli betoniongelmia sairaalan rakenteissa. Liikennevirasto tutki suuren määrän betonisia siltoja. Silloista ei löytynytkään vikaa, vaikka moni varmaan kuvitteli ennen tutkimusta, että pakko siellä on olla huonoa. Mikä on oikeasti aiheuttanut nämä hyvin vakavat ongelmat muutamissa kohteissa? Ongelmat ovat johtuneet koko tuotantoketjun useamman lenkin pettämisestä, ei vain yksittäisestä asiasta. Tässä tarkoitetaan ketjua betonin ennakkosuunnittelusta siihen saakka, kun betonin jälkihoito työmaalla lopetetaan. Yksi tärkeä lenkki tässä ketjussa on betonin suhteutus. Betonihan on yksinkertainen ja samalla hyvin monimutkainen tuote. Betoniin laitetaan kiviainesta ja sideainetta (vaikka sementtiä, on niitä muitakin) sekä vettä. Eli yksinkertaista… mutta monimutkaiseksi asiassa tekee sen, että noin muutamaa ainetta voi sotkea keskenään lähes äärettömän monella eri suhteella. Tässä kohden lisätään soppaan vielä lisäaineet, joita on olemassa jonkun verran erilaisia. Yleisimmin käytetty on notkistava lisäaine. Notkistin tekee betonin hyvin paljon löysemmäksi ja helpommin työstettäväksi, vaikka betonissa on vähän vettä.

Lue lisää
Julkaistu: 06.11.2019

Raskasbetoni on lyönyt läpi erikoiskohteiden betonoinneissa

Lujabetoni on kuluvan vuoden aikana toimittanut merkittäviä määriä raskasbetonia erikoiskohteisiin kuten sairaaloiden tiloihin, joissa vaaditaan järeää ionisoivan säteilyn suojausta. Raskasbetoni on normaalia betonia painavampaa betonia, jota käyttämällä suojaavat seinärakenteet saadaan rakennettua ohuemmiksi ja samalla tuotteen ominaisuuksien ansioista turvallisiksi vaativissa kohteissa.

Lue lisää
Lisää uutisia