X
Julkaistu: 12.04.2016

Lujabetoni mukana 3D-mallintamisen voittajahankkeessa – palkittiin Tekla Global BIM –sertifikaatilla

Lujabetoni palkittiin 3D-mallintamisen ja projektinhallinnan edelläkävijyydestä Tekla Global BIM Awards –kilpailussa. Voittajahanke oli S-ryhmän uusi PTDC-logistiikkakeskus Sipoossa ja Lujabetoni palkittiin hankkeen runkourakoitsijana.

3D-mallintaminen eli BIM-teknologia (Building Information Modeling) edustaa Lujabetonilla jo vakiintunutta tapaa toteuttaa betonielementtikohteita.

– Olemme aloittaneet 3D-mallintamisen useita vuosia sitten ja käyttäneet sitä eri muodoissa kohteiden elementtisuunnittelussa, kertoo Lujabetonin elementtiyksikön johtaja Kari Turunen. – PTDC-projektissa hyödynsimme mallinnusta hyvin laajasti kohteen toteutusvaiheessa, erityisesti elementtisuunnittelussa ja asennustyömaan projektinhallinnassa.

Kari Turusen mukaan PTDC oli Lujabetonille pitkään kestävän projektin taidonnäyte, jossa se vei omaa tietomallintamisosaamistaan eteenpäin kaksi vuotta kestäneessä runko-toimituksessa ja pystyy nyt tarjoamaan entistä vahvempaa BIM-osaamista yhteistyökumppaneilleen.

Kyseessä on kaikkien aikojen suurin betonielementtitoimitus Suomessa. Hankkeen kokonaispinta-ala on lähes 200000 m2 ja tilavuus 3400000 m3, eli yli 30 eduskuntatalon tilavuuden verran. Lujabetoni toimitti merkittävän osan rakennuksen rungon 17000 betonielementistä. Projektin betonielementtitoimituksille aikataulun varmistamiseksi luotu uniikki tuotannonohjausmalli oli yksi ehdoton onnistuminen projektissa.

Tekla Global BIM Awards –kilpailussa valittiin maailman parhaat BIM-projektit 51 kilpailuun osallistuneen projektin keskuudesta. PTDC-logistiikkakeskus voitti Infra- ja teollisuuskategorian. Erityiskiitosta sai mallin hyödyntäminen elementtituotannon suunnittelussa ja seurannassa, logistiikassa ja työmaan ohjauksessa.

– PTCD-logistiikkakeskus on loistava esimerkki hankkeesta, jossa tietomallinnusteknologian betoniteollisuudelle mahdollistamat hyödyt on hyvällä yhteistyöllä ja innovatiivisella asenteella otettu tehokkaasti käyttöön. Tietomallia on hyödynnetty läpi koko projektin useiden osapuolten toimesta. Tämä on myös erinomainen näyttö suomalaisten rakentajien maailman kärkiluokan tietomallinnusosaamisesta, sanoo Risto Räty, General ManagerTrimble Structures Division:sta.

Kohteen rakennuttaa SOK ja käyttäjä on INEX-partners. Rakennuksesta tulee SOK:n päivittäistavaraliiketoimintaa tukeva logistiikkakeskus. Tulevaisuudessa valtaosa kaikista S-ryhmän ruokakauppojen tuotteista kulkee keskuksen läpi.

– Olemme hankkeen käynnistyessä päättäneet tietomallinnuksesta, ja edellyttäneet kaikilta toimijoilta mahdollisimman kattavasti sen käyttöä. Iloksemme olemme huomanneet, että hankkeen eri osapuolet ovat hienosti lähteneet hyödyntämään mallinnusta. Saamme mallinnuksesta projektin aikana hyötyä mm. työn tehokkaan suunnittelun ja virheiden vähenemisen kautta. Rakennuksen valmistuttua pyrimme hyödyntämään mallia täysimääräisesti myös kiinteistön ylläpidossa, kertoo SOK:n kiinteistöjohtaja Janne Rytkönen.

Lisätietoja:
Lujabetoni Oy, elementtiyksikön johtaja Kari Turunen, p. 044-585 2482, kari.turunen@luja.fi

Julkaistu: 19.02.2020

Koronavirus ja betonitoimitukset - pitääkö olla huolissaan?

Some–aikakauden ensimmäinen merkittävä virusepidemia on vallannut mediat ja tietotulva sairauden johdosta eri kanavissa on valtaisa. Tähän tulvaan mahtuu mukaan paljon faktaa ja luonnollisesti myös huhuja, jopa disinformaatiota. Tiedon määrän johdosta sitä onkin ryhdytty kutsumaan tietoepidemiaksi (engl. infodemic). Jospa oma näkemyksemme mahtuisi silti vielä mukaan. Ammatillisesti ajatellen ongelma valtavan tietomäärän keskellä on erottaa olennainen tieto yleisestä hälinästä ja osin makaaberista kauhistelusta asiassa. Tunnen itsekin muutamia kiinalaisia ja heidän asemaansa asettuminen on haastavaa, mutta välttämätöntä.  Asia on inhimillisesti jokseenkin vaikea käsittää, onhan tauti varsin poikkeuksellinen ja Kiina sittenkin useimmille kaukainen maa. Koronasta pahiten kärsivä Hubei on suunnilleen Iso-Britannian kokoinen, noin 58 miljoonan asukkaan maakunta. Tällä hetkellä käytännössä kukaan ei poistu sieltä, eikä kukaan pääse alueelle. Mietipä siinä, mistä leipää firmalle ja onko asiakkaita vielä kesän jälkeen, kun edes omasta terveydestä ei ole takeita!

Lue lisää
Julkaistu: 03.02.2020

Betonielementtivalmistajan oman suunnittelun osuuden lisääminen tuo hyötyjä asiakkaalle

Betonielementtiteollisuudessa viime vuodet ovat olleet kiireistä aikaa. Suunnittelutoimistoilla on ollut vaikeuksia saada elementtisuunnitelmat valmiiksi tiukkojen aikataulujen puitteissa. Vanha kansan viisaus ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” kuvastaa suunnittelun merkitystä edelleen erittäin hyvin. Siksi Lujabetonillakin on pohdittu jo pitkään oman suunnittelun osuuden lisäämistä. 

Lue lisää
Lisää uutisia