X
Julkaistu: 16.06.2016

Suomen historian suurin paalutusprojekti valmis

Lujabetoni on toimittanut Äänekoskelle valmistuvaan maailman ensimmäiseen Metsä Groupin biotuotetehtaaseen paaluja historiallisen suuren määrän, yhteensä noin 195 kilometriä, josta betonipaalujen osuus on yli 135 kilometriä.

Äänekoskelle rakennettavan Metsä Groupin uuden sukupolven biotuotetehtaan vuosi sitten aloitetut paalutoimitukset on saatu pääosin päätökseen toukokuussa. Tehdaskokonaisuuden paalutustyö oli valtava voimannäyte onnistuneista yhteistyökuvioista eri toimijoiden kesken.

Yhteissummaltaan Suomen suurin paalutusprojekti toteutettiin työyhteenliittymän tapaisella toimintamallilla, jossa Lujabetoni urakoi kohdetta usean lyöntipaalutusurakoitsijan ja yhden porapaalu-urakoitsijan kanssa yhteistyössä.

Paalujen suuresta määrästä johtuen niiden liikuttelu alueella suunniteltiin ja aikataulutettiin tarkasti. Tehtaan perustuksiin upotettiin betoni- ja teräspaaluja yhteensä noin 17 000 pisteeseen. Kohteen paalujen kantavuus on niin suuri, että niiden varaan voisi perustaa jopa 5000 omakotitaloa, eli lähes kaikki Suomen vuodessa rakennettavat omakotitalot.

– Paalutustyö alueella, jossa oli toiminnassa oleva tehdas ja jossa työskenteli satoja työntekijöitä saman aikaisesti asetti omat haasteensa onnistumiselle, kertoo Lujabetonin tehdaspäällikkö Tuomo Eilola. Parhaimmillaan työmaalla työskenteli 12 paalutuskonetta yhtä aikaa. Eilolan mukaan olosuhteet huomioon ottaen haasteisiin pystyttiin vastaamaan hyvin erittäin ammattitaitoisen työvoiman ja Lujabetonin paalujen suuren valmistuskapasiteetin ansiosta.

Lujabetonin Haapajärven tehtaalle biotuotetehtaan paalutustyö toi vilkkaan syksyn sekä tasaisen työllisyyden koko vuoden ajaksi. Tuomo Eilola sanoo onnistumisen valtavassa paalutoimituksessa olevan Lujabetonille hyvä referenssi tulevaisuuden projekteja ajatellen. – Tiesimme, että pystymme suoriutumaan näin haastavasta projektista. Onnistuminen toi koko henkilöstöllemme entistä enemmän tietotaitoa ja osaamista, Eilola kertoo.

Biotuotetehtaan rakentaminen on alkanut huhtikuun 2015 lopulla ja tehdas käynnistyy syksyllä 2017. Rakennusajan työllistävä kokonaisvaikutus on yli 6 000 henkilötyövuotta.

Lisätietoja:
Lujabetoni Oy, tehdaspäällikkö Tuomo Eilola, p. 044 585 2407, tuomo.eilola@luja.fi

Lisää uutisia