X
Julkaistu: 08.08.2016

Suomen historian suurin betonielementtitoimitus on valmis

Kahden betonielementtitoimittajan, Lujabetoni Oy:n ja Betonimestarit Oy:n kesken toteutettu Suomen historian suurin elementtitoimitus on valmis. S-ryhmälle tehty avaimet käteen -betonielementtikohde on luovutettu tilaajalle täsmälleen aikataulussaan. 

Kyseessä on S-ryhmän PTDC-logistiikkakeskuksen lähes 200 000 neliömetrin betonielementtitoimitus, joka toteutettiin toimivana työyhteenliittymänä kahden elementtitoimittajan, Betonimestarit Oy:n ja Lujabetoni Oy:n kesken. Kohde on selvästi suurin elementtitoimitus koko Suomen historiassa kattaen kohteen rungon kattoineen sekä julkisivut. Elementtien suunnittelu ja asennus valmiiksi rungoksi tuoteosapalveluna kuului historiallisen suureen urakkaan.

Yhteensä 2,5 vuotta kestänyt elementtitoimitus on ollut taidonnäyte saumattomasti toimivasta yhteistyöstä rakentajien ja elementtitoimittajien välillä. – Näin pitkäkestoinen projekti onnistui, kun pystyimme takaamaan toimituskyvyn, pysyimme kohteen tiukassa aikataulussa ja toimimme hyvässä yhteishengessä sekä rakentajan että rakennuttajan, Koy Sipoon PT-logistiikkakeskuksen kanssa, sanoo Betonimestarit Oy:n myyntijohtaja Timo Venho.

Suhteutettuna muuhun rakentamiseen tilavuudeltaan noin 3 400 000 m3 kokoinen jättirakennus vastaa yli kolmeakymmentä eduskuntataloa. Massiivisia mittasuhteita kuvaa myös se, että U:n muotoisen PTDC –logistiikkakeskuksen seinänvierustaa pitkin kävelymatkaa kertyy 2,6 kilometriä rakennuksen ympäri.

Rakennusliikkeen prosessit sovitettiin yhteen tuoteosatoimittajien tuotantoprosessien kanssa 3D-mallintamista hyödyntäen. Elementtituotannon suunnittelussa ja seurannassa sekä logistiikassa ja työmaan ohjauksessa hyödynnetyllä 3D- eli BIM-mallintamisella saavutettiin huomattavat tuotannolliset edut.

– Yhteistoimin rakennuttajan kanssa saimme BIM-palkinnot sekä kotimaisessa että kansainvälisessä sarjassa Tekla Glogal BIM Awards –kilpailussa, Lujabetonin elementtiyksikön johtaja Kari Turunen kertoo.– Sujuva yhteistyö ja moderni tuotannonsuunnittelu ovat olleet avainasemassa projektissa, Turunen sanoo.

– Hankkeen massiivisuudesta huolimatta elementtirakentaminen pysyi aikataulussa ja jopa valmistui kuukautta ennen luovutusaikaa. Kohteen ensimmäisen vaiheen käyttöönotto aloitettiin aikataulun mukaisesti kesäkuussa 2016, kertoo tilaajan projektinjohtaja Juha Äijälä.

Linkki Ilmakuviin Luja-yhtiön mediapankista: https://www.flickr.com/photos/lujayhtiot/albums/72157671023723740

Lisätietoja:
Lujabetoni Oy, elementtiyksikön johtaja Kari Turunen, p. 044 585 2482, www.luja.fi

Julkaistu: 24.02.2020

Lujan tilinpäätöstiedote vuodesta 2019 - Luja kasvoi asuntorakentamisen aallonharjalla

Lujatalo-konsernin, johon kuuluvat Lujatalo Oy sekä Lujabetoni Oy tytäryhtiöineen, liikevaihto nousi 705 miljoonaan euroon (599 miljoonaa euroa vuonna 2018). Kasvua tuli 17,8 % edellisestä vuodesta. Liikevoitto oli 29,2 miljoonaa euroa (27,0 miljoonaa euroa) ja liikevoittoprosentti oli 4,1 % (4,5 %). Konsernin omavaraisuusaste oli erinomaisella 51,2 %:n tasolla (44,2 %).

Lue lisää
Julkaistu: 19.02.2020

Koronavirus ja betonitoimitukset - pitääkö olla huolissaan?

Some–aikakauden ensimmäinen merkittävä virusepidemia on vallannut mediat ja tietotulva sairauden johdosta eri kanavissa on valtaisa. Tähän tulvaan mahtuu mukaan paljon faktaa ja luonnollisesti myös huhuja, jopa disinformaatiota. Tiedon määrän johdosta sitä onkin ryhdytty kutsumaan tietoepidemiaksi (engl. infodemic). Jospa oma näkemyksemme mahtuisi silti vielä mukaan. Ammatillisesti ajatellen ongelma valtavan tietomäärän keskellä on erottaa olennainen tieto yleisestä hälinästä ja osin makaaberista kauhistelusta asiassa. Tunnen itsekin muutamia kiinalaisia ja heidän asemaansa asettuminen on haastavaa, mutta välttämätöntä.  Asia on inhimillisesti jokseenkin vaikea käsittää, onhan tauti varsin poikkeuksellinen ja Kiina sittenkin useimmille kaukainen maa. Koronasta pahiten kärsivä Hubei on suunnilleen Iso-Britannian kokoinen, noin 58 miljoonan asukkaan maakunta. Tällä hetkellä käytännössä kukaan ei poistu sieltä, eikä kukaan pääse alueelle. Mietipä siinä, mistä leipää firmalle ja onko asiakkaita vielä kesän jälkeen, kun edes omasta terveydestä ei ole takeita!

Lue lisää
Lisää uutisia