X
Julkaistu: 31.10.2016

Teollisuuden sivuvirroista huippubetonia – Lujabetoni mukana kansainvälisessä kehityshankkeessa

Lujabetoni on mukana kansainvälisessä kehityshankkeessa, jossa kehitetään uutta, ympäristöystävällistä tapaa valmistaa betonia teollisuuden sivuvirroista saatavilla geopolymeereillä. Geopolymeeriteknologialla valmistettu betoni tuottaa jopa 80 prosenttia vähemmän CO2-päästöjä kuin perinteisin keinoin valmistettu betoni. Mikäli kehityshankehakemus hyväksytään EU:ssa, käynnistyy hanke ensi keväänä huhti-toukokuun aikana.

Oulun yliopiston koordinoimaan EU-kehityshankkeeseen kuuluu Lujabetonin lisäksi joukko muita kotimaisia yrityksiä sekä 13 alan toimijaa Euroopasta mukaan lukien tutkimuksessa mukana olevat yliopistot. Näiden yhteistyötahojen kesken etsitään luontoa säästäviä ratkaisuja rakennusaineteollisuuden tarpeisiin.

Lujabetonin Oulun tehdaspäällikkö Juha Mustaniemi kertoo hankkeessa mukanaolevien suuresta innostuksesta. – Olemme kaikki hyvin odottavaisella mielellä ja kiinnostuneina, kertoo Mustaniemi. Geopolymeeritekniikalla valmistettua betonia on jo tehty mm. Australiassa ja Isossa-Britanniassa ja näistä saadut kokemukset ovat erittäin hyviä. – Geopolymeerituotanto tulee avaamaan monenlaisia mahdollisuuksia esim. kevyempiin ja äärimmäisiä rasituksia ja olosuhteita kestäviin betonituotteisiin. Yliopiston tutkimusten mukaan oikealla tavalla prosessoimalla voidaan päästä todella koviinkin betonin lujuuksiin lopputuotteissa, jopa kovempiin kuin perinteisin keinon valmistetussa betonissa, Mustaniemi sanoo. Tulevaisuudessa geopolymeeribetonista on mahdollista valmistaa esimerkiksi hoikkia ja ohuita elementti- ja kuorirakenteita, ympäristöbetonituotteita (pihalaatat ja –kivet) sekä kulutusta kestävää betonia.

Geopolymeeri on yleisnimi teollisuuden mineraalisten sivuvirtojen ja alkaalisten ainesosien reaktiona syntyvästä betoninomaisesta lujasta materiaalista. Reaktiivisina aineina valmistuksessa käytetään alkaalisia ainesosia kuten esim. natriumpohjaisia liuoksia.

– Meillä on nyt monia mahdollisuuksia löytää perinteisiä kivipohjaisia materiaaleja korvaavia tuotteita betonin valmistukseen. Tämä on tulevaisuutta, ja antaa meille mahdollisuuden tuoda markkinoille aidosti vihreää kierrätysbetonia sekä sitä myötä säästää luonnonkiviainesvarojamme. Vaikka sementin valmistuksen ja sitä kautta betonin CO2-päästöt ovat Suomessa pieniä, vain noin 1,3 % koko maan CO2-päästöistä, näemme tärkeäksi hakea keinoja tämänkin osuuden vähentämiseksi, Juha Mustaniemi painottaa.

Hanke on lähtenyt käyntiin vuoden 2016 alkupuolella EU-komissiolle lähetetyn hakemuksen muodossa. Lopullinen päätös hankkeen hyväksymisestä ja käynnistymisestä saadaan ensi vuoden alkupuolella. Kokonaisuudessaan hanke tulee kestämän nelisen vuotta, joista kahden ensimmäisen vuoden aikana tehtävässä reseptiikan kehityksessä Lujabetoni on jo mukana. Viimeiset kaksi vuotta ovat demonstraatiovaihetta, jossa testejä tehdään hankkeessa mukana olevien Euroopan maiden tehdasoloissa Lujabetoni mukaan lukien.

Lisätietoja:
Lujabetoni Oy, tehdaspäällikkö Juha Mustaniemi p. 044 585 2318, juha.mustaniemi@luja.fi

Julkaistu: 24.02.2020

Lujan tilinpäätöstiedote vuodesta 2019 - Luja kasvoi asuntorakentamisen aallonharjalla

Lujatalo-konsernin, johon kuuluvat Lujatalo Oy sekä Lujabetoni Oy tytäryhtiöineen, liikevaihto nousi 705 miljoonaan euroon (599 miljoonaa euroa vuonna 2018). Kasvua tuli 17,8 % edellisestä vuodesta. Liikevoitto oli 29,2 miljoonaa euroa (27,0 miljoonaa euroa) ja liikevoittoprosentti oli 4,1 % (4,5 %). Konsernin omavaraisuusaste oli erinomaisella 51,2 %:n tasolla (44,2 %).

Lue lisää
Julkaistu: 19.02.2020

Koronavirus ja betonitoimitukset - pitääkö olla huolissaan?

Some–aikakauden ensimmäinen merkittävä virusepidemia on vallannut mediat ja tietotulva sairauden johdosta eri kanavissa on valtaisa. Tähän tulvaan mahtuu mukaan paljon faktaa ja luonnollisesti myös huhuja, jopa disinformaatiota. Tiedon määrän johdosta sitä onkin ryhdytty kutsumaan tietoepidemiaksi (engl. infodemic). Jospa oma näkemyksemme mahtuisi silti vielä mukaan. Ammatillisesti ajatellen ongelma valtavan tietomäärän keskellä on erottaa olennainen tieto yleisestä hälinästä ja osin makaaberista kauhistelusta asiassa. Tunnen itsekin muutamia kiinalaisia ja heidän asemaansa asettuminen on haastavaa, mutta välttämätöntä.  Asia on inhimillisesti jokseenkin vaikea käsittää, onhan tauti varsin poikkeuksellinen ja Kiina sittenkin useimmille kaukainen maa. Koronasta pahiten kärsivä Hubei on suunnilleen Iso-Britannian kokoinen, noin 58 miljoonan asukkaan maakunta. Tällä hetkellä käytännössä kukaan ei poistu sieltä, eikä kukaan pääse alueelle. Mietipä siinä, mistä leipää firmalle ja onko asiakkaita vielä kesän jälkeen, kun edes omasta terveydestä ei ole takeita!

Lue lisää
Lisää uutisia