X
Julkaistu: 08.11.2016

Prefabmästarna Sverige AB rakentaa uutta kasvua Ruotsissa

Ruotsin kerrostaloasuntorakentamisen voimakas kasvu on antanut vauhtia suomalaisomisteisen betonielementtiyrityksen Prefabmästarna Sverigen kasvutavoitteille. Lujabetonin ja YBT:n omistama yritys laajentaa seinäelementtitehdastaan vuonna 2017 osana kasvustrategiaansa. Tavoitteena on liikevaihdon puolitoistakertaistaminen ja suurempi jalansija Ruotsin betonimarkkinassa.

Lujabetoni Oy:n ja YBT Oy:n omistama Pohjois-Ruotsin Öjebynissä sijaitseva betonielementtiyritys on strategiansa mukaisesti erikoistunut laadukkaaseen ja nykyaikaiseen elementtituotantoon ja kokonaisvaltaisiin toimitusprojekteihin suunnittelusta asennukseen. Ruotsissa vuodesta 2012 toimineen Prefabmästarnan liiketoiminta on ollut nousujohteista alusta alkaen ja liikevaihto on kasvanut koko toiminnan ajan. Yrityksen toimituskohteet ovat tyypillisesti erittäin vaativia asunto-, teollisuus- ja toimistorakennuksia. Yhtiön liikevaihto oli 150MSEK vuonna 2015 (16,0M€) ja tulos hyvällä tasolla.

– Olemme saaneet hyvän jalansijan markkinassa ja nyt vastaamme kasvaneeseen kysyntään, kertoo Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo syitä tehdaslaajennukseen. – Länsinaapurimme talous on erittäin hyvässä kunnossa ja rakentamisen suhdanne on todella hyvä. Olemme saaneet hyvän kumppaniasiakkaan Tukholman asuntomarkkinasta. Tämän kysynnän varaan nojaten tehtaan merkittävä laajentaminen noin 2,5M€ suuruisella investoinnilla on mielestämme oikea askel laajentaa Ruotsin toimintaamme, Isotalo sanoo.

Ruotsissa rakentamisen volyymit ovat selkeästi suuremmat kuin Suomessa ja etenkin kerrostalorakentaminen on kovassa vauhdissa. Rivi- ja kerrostaloasuntoja aloitetaan ennusteen mukaan 48.000 kappaletta vuonna 2016, kun Suomessa ennustetaan noin 27.000 vastaavan asunnon aloitusta*. Kerrostaloaloitusten määrä Ruotsissa on kasvanut tasaisesti vuodesta 2012, keskimäärin yli 20 % vuodessa.

Betonituotanto Ruotsissa seuraa tätä trendiä ja tuotannon volyymit olivat syyskuussa 2016 jopa 22 % suuremmat kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Rakentaminen painottuu Ruotsissakin vahvasti kasvukeskuksiin, jotka ovat kooltaan Suomen kasvukeskuksia suurempia. Kasvavana ryhmänä asuntomarkkinoilla ovat nyt maahanmuuttajat, jotka ainakin alkuun etsivät tuettuja tai edullisia kerrostaloasuntoja.

Prefabmästarnan tähänastinen markkina-alue on ollut pääosin pohjoinen Ruotsi, mutta rakentamisen ollessa näin vilkasta suuntaa yritys katsettaan nyt myös etelämmäksi. – Meillä on olemassa oleva ja toimiva tehdas sekä osaava henkilöstö. Uuden kapasiteetin pyrimme saamaan tuotantovalmiiksi jo maaliskuuhun 2017 mennessä. Enkä usko, että laajentumisemme Ruotsissa jää tähän, Isotalo sanoo.

*) Ennusteiden lähteet:
Suomi Rakennusteollisuus RT, suhdanne-ennuste 09/2016
Ruotsi Sveriges Byggindustri, suhdanne-ennuste Nr. 3 2016, saatavilla www-osoitteesta
https://www.sverigesbyggindustrier.se/konjunktur

Tilastot kattavat myös rivi- ja luhtitalot, vaikkakin tarkka maakohtainen tulkinta eroaa hieman toisistaan etenkin rivitalojen osalta.

Lisätietoja:
Lujabetoni Oy, toimitusjohtaja Mikko Isotalo, p. 044 585 2305, mikko.isotalo@luja.fi

Julkaistu: 27.08.2019

Lujabetoni myy Oulun ympäristöbetoniliiketoiminnan Rudus Oy:lle ja lopettaa harkkoliiketoimintansa

Lujabetoni myy Oulun tuotetehtaansa Rudus Oy:lle ympäristöbetoniliiketoimintoineen ja lopettaa samalla harkkoliiketoimintansa. Kauppojen ja lopettamispäätöksen myötä Lujabetoni keskittyy tarjoamaan asiakkailleen ratkaisuja asunto- toimitila- maatalous- ja infrarakentamiseen ydinliiketoimintojensa, betonielementtien, valmisbetonin ja infrarakentamisen betonituotteiden avulla.

Lue lisää
Julkaistu: 19.08.2019
Valmisbetonin pumppaus

Lujabetoni läsnä Ruotsin kahtiajakoisessa rakentamisen markkinassa – Tukholmassa hiljaista, pohjoisessa painetaan täysillä

Ruotsissa on nähtävillä erikoispiirteitä rakentamisen markkinassa sen jakautuessa erilaisiin, toisistaan poikkeaviin markkinoihin. Suur-Tukholman alueella asuntorakentaminen muuttaa muotoaan ja on hiipunut. Muualla Ruotsissa, erityisesti pohjoisessa rakennetaan edelleen voimakkaasti. Suomalainen Lujabetoni Oy operoi Tukholmassa sijaitsevan tytäryhtiönsä Lujabetong AB:n ja Pohjois-Ruotsin osakkuusyrityksensä Prefabmästarna Sverige AB:n myötä mukana Ruotsin muuttuvassa markkinassa.

Lue lisää
Lisää uutisia