X
Julkaistu: 29.03.2018

Betoniteollisuus, Suomen innovatiivisin teollisuudenala?

Runkorakentaminen on modernin rakentamisen kivijalka ja selkäranka. Rakennusten runkojen tulisi kestää sata vuotta tai enemmänkin, eivätkä olosuhteet tai muutkaan asiat saa vaikuttaa runkojen kestävyyteen missään määrin. Eikä poikkeuksille ole aihetta. Koska rakennusten runkojen pettäessä ihmisiä kuolee, pahimmillaan kymmeniä tai jopa satoja kertaheitolla.

Betoni on järeän runkorakentamisen perinteinen kivijalka ja pitkäaikainen rakentajien suosikki. Itse kuvaan betonia usein “nestemäiseksi kiveksi”, joka kovetuttuaan kestää jopa satoja vuosia Suomen ankaria sääoloja, turvaten rakennusten pystyssäpysymisen. Myös julkisivupinnoissa betoni on omiaan kestämään sata vuotta lähes huoltovapaasti. Tuskin mikään muu materiaali pystyy samaan.

Betonilta odotettava kestävyys ja turvallisuus ohjaavat välttämään riskinottoa ratkaisuissa. Runkorakenteissa riskien realisoituminen on paitsi kallista ja korjaukset joskus mahdottomia, voi se olla myös kuolettavan vaarallista. Tämä ei ole lienee paras ympäristö kehitykselle, innovoinnille ja trendikkäälle “fail fast”-kulttuurille.

Väitän, että betoniteollisuus on näistä haasteista huolimatta yksi Suomen innovatiivisimmista teollisuusaloista rakentamisen saralla.

Betoniteollisuus kehitti 1970-luvulla BetoniElementtiStandardin (BES), joka kuivakkaasta nimestään huolimatta johti runkorakentamisen tehdasvaltaisimpiin kuuluviin rakentamiskulttuureihin maailmassa. Huikea läpimurto, jota ei ole monessa maassa tehty.

70-luvun jälkeen betoniala on tehnyt hidasta, mutta läpitunkevan varmaa kehitystä ja innovointia: itsetiivistyvät betonit, hormielementit, vahvan äänierityksen omaavat 370R-ontelolaatat kerrostaloihin, kylpyhuoneontelolaatat, parvekkeiden lämpökatkaistut liitostavat ja lukuisat muut innovaatiot ovat muuttuneet hienoista ideoista arkipäivän rakentamisen tehostajiksi Suomessa. Kaikkea ei ole keksitty itse ja maailmalta on lainattu paljon, mutta innovaatioiden läpivientiaste toimialalla on poikkeuksellinen koko maailmassa.

And you have seen nothing yet: betonialan tuotekehitys ja innovaatiot ovat ottamassa uusia kierroslukuja nopealla tempolla: Ontelolaatan prosessikankeus on jäämässä historiaan Superlaatan toimesta. IoT-ratkaisut tulevat ryminällä valmisbetonituotannon koko ketjun laadunvarmistukseen betonimassan sekoittamisen, kuljettamisen sekä kovettumisen ja kuivumisen varmistamiseen. Kivipohjainen modulikylpyhuonerakentaminen nostaa nopeasti päätään. Ja monta muuta uutuutta, jotka tehostavat rakentamista ja mahdollistavat rakentamisen automatisointia ja entistäkin parempaa turvallisuutta.

Betonialan innovatiivisuus ja kehittyminen tuntuu päivän päälle huonolta, kun mikään ei muutu päivissä, viikoissa ja kuukausissa. Kun katsotaan kuitenkin vuosien yli ja huomioidaan runkorakentamisen vaativat tarpeet, on koko Suomen betonialalla syytä ylpeyteen: meillä on yksi maailman edistyneimmistä betonialoista ja yksi korkeimmista tehdasvalmisteisten runkoratkaisujen käyttöasteista. Ja vauhti kiihtyy koko ajan. Ehkä olemmekin sittenkin rakennusalan innovatiivisimpien toimialojen joukossa, ehkä jopa kaikkein innovatiivisin ala?

 

Kirjoittaja on Lujabetonin toimitusjohtaja, Mikko Isotalo

Julkaistu: 26.02.2019

Betonin laadunvarmistusta kehitetään jatkuvasti

Parin viime vuoden aikana on käyty vilkasta keskustelua betonin laatuasioista: sitä on käyty julkisuudessa lehtien palstoilla ja jopa lööpeissä. On harvinaista, että harmaa betoni päätyy lööppeihin saakka – tätä ei tapahtunut miesmuistiin (joka tunnetusti on lyhyt).  Negatiivinen asia tarvittiin tälläkin kertaa, että ala pääsi lööppeihin saakka. Harvaa kiinnosta, että Suomessa valetaan joka vuosi >2 000 000 m3 valmisbetonia onnistuneesti – välillä todella haastavissa olosuhteissa ’Just-In-Time’-toimituksina (betonin toimitus on aina JIT/JOT toimitus, se tuppaa muuten kovettumaan…).  Laatukeskustelu on ollut vilkasta rakennustuoteteollisuuden sisällä kuten myös tilaajien ja betonin toimittajien välillä. Tätä keskustelua ei ole kuitenkaan juuri näkynyt mediassa.

Lue lisää
Julkaistu: 11.02.2019

Lujabetonille uusi korkeakapasiteettinen valmisbetonitehdas Ouluun

Lujabetoni investoi uuteen korkean kapasiteetin valmisbetonitehtaaseen Oulussa. Uusi tehdas rakennetaan Oulun nykyiselle tehdasalueelle. Yhdessä uusi ja vanha tehdas tarjoavat huippuluokan toimintakyvyn ja mahdollisuuden osallistua Pohjois-Suomen suuriin rakennushankkeisiin jopa 150 m³:n tuntikapasiteetin turvin. Oulun valmisbetonitehdas on neljäs Lujabetonin rakentama valmisbetonitehdas kahden vuoden sisällä ja se on investointina lähes neljän miljoonan euron panostus.

Lue lisää
Lisää uutisia