X
Julkaistu: 12.06.2018

Miksi investoida Suomen teollisuuteen >20% liikevaihdosta vuodessa?

Lujabetoni investoi vuoden 2018 aikana yli 20% liikevaihdostaan Suomeen. Vuoden aikana investoidaan laajasti betonituotantokapasiteettimme kasvattamiseen ja tehostamiseen: Järvenpään megatehtaan rakentamiseen elementtimarkkinaa palvelemaan, uuteen mobiilitehtaaseen valmisbetonituotannossa, Kärsämäen tehtaan betoniasemaan, Kärsämäen elementtituotantokapasiteetin laajentamiseen, Hämeenlinnan hormielementtituotannon laajentamiseen sekä moniin pienempiin kohteisiin. Kaikkinensa nämä investoinnit vievät noin 30 miljoonaa euroa Suomessa ja ulkomailla vielä useamman miljoonan tämän lisäksi.

Moni on kysynyt minulta, eikö meitä pelota suhdanteen mahdollinen nopea kääntyminen investointien suhteen. Ei pelota, vaikka ei sellainen tietysti koskaan ole mukava asia.

Uskomme vahvasti Suomen kaupungistumisen jatkuvan kasvukeskuksissa ja kaupunkimaisen asumistavan yleistymiseen näissä. Tämä tarkoittaa kerrostaloja, korkeitakin sellaisia, jotka sijaitsevat hyvien joukkoliikenneratkaisujen ääressä: käytännössä kiskojen saavutettavissa. Vaikka suhdanteet heiluttavat varmasti kerrostalomarkkinaakin, uskomme tämän pysyvän pitkällä aikavälillä vahvana peruskysynnän moottorina maamme rakentamisessa. Samoin uskomme kivitalojen pitävän pintansa kerrostaloissa huippusuosittuna vaihtoehtona, vaikka puukerrostalorakentamista on yritetty tuoda Suomeen jo vuosia kuin narulla käärmettä pyssyyn työntämällä.

Olemme panostaneet myös omaan tuotekehitykseemme merkittävästi ja tuoneet markkinoille välipohjarakentamista merkittävästi tehostavan tuotteen, Luja-Superlaatan. Tässä välipohjassa on useita teknisiä etuja vallitsevaan ontelolaattarakentamiseen verrattuna, sekä lisäarvona kaikki välipohjan talotekniikka laattaan sisäänrakennettuna jo tehtaalla. Eikä siinä kaikki – meillä on takataskussa vielä julkistamaton, leveään Superlaattaan perustuva tuoteuutuus, jonka uskomme mullistavan koko kerrostalorakentamisen. Palataan tähän vielä tämän vuoden puolella.

Lujabetonin Järvenpään tehdas 

Uskomme myös suomalaisen työn kilpailukykyyn. Emme pidä realistisena betonielementtien tuontia Suomen rajojen ulkopuolelta kuin pienessä määrin ja erikoistarpeisiin. Uusia tuotteitamme ei käsityksemme mukaan pysty edes järkevästi tuomaan rajojen yli erilaisista kuljetusrajoitteista johtuen. Uskomme löytävämme jatkossakin omia, osaavia työntekijöitä Lujabetonin meininkiin mukaan. Tämänkin johdosta näemme investoinnit suomalaiseen teollisuuteen järkevinä sijoituksina.

Pelottaako siis investoida 30 miljoonaa euroa Suomeen? Ei pelota, mutta toki vähän jännittää. Jännitystä helpottaa se, että pitkän historiamme ja vakavaraisuutemme johdosta pystymme rahoittamaan investoinnit suoraan kassarahoituksella. Samalla toivomme, että pystymme tuomaan kivisten kerrostalojen valmistukseen huiman kehitysloikan investointiemme avulla. Ja toki toivomme, että hvyä suhdanne jatkuu ja antaa tukea investoinneillemme.

Mikko Isotalo

Kirjoittaja on Lujabetonin toimitusjohtaja 

Julkaistu: 27.08.2019

Lujabetoni myy Oulun ympäristöbetoniliiketoiminnan Rudus Oy:lle ja lopettaa harkkoliiketoimintansa

Lujabetoni myy Oulun tuotetehtaansa Rudus Oy:lle ympäristöbetoniliiketoimintoineen ja lopettaa samalla harkkoliiketoimintansa. Kauppojen ja lopettamispäätöksen myötä Lujabetoni keskittyy tarjoamaan asiakkailleen ratkaisuja asunto- toimitila- maatalous- ja infrarakentamiseen ydinliiketoimintojensa, betonielementtien, valmisbetonin ja infrarakentamisen betonituotteiden avulla.

Lue lisää
Julkaistu: 19.08.2019
Valmisbetonin pumppaus

Lujabetoni läsnä Ruotsin kahtiajakoisessa rakentamisen markkinassa – Tukholmassa hiljaista, pohjoisessa painetaan täysillä

Ruotsissa on nähtävillä erikoispiirteitä rakentamisen markkinassa sen jakautuessa erilaisiin, toisistaan poikkeaviin markkinoihin. Suur-Tukholman alueella asuntorakentaminen muuttaa muotoaan ja on hiipunut. Muualla Ruotsissa, erityisesti pohjoisessa rakennetaan edelleen voimakkaasti. Suomalainen Lujabetoni Oy operoi Tukholmassa sijaitsevan tytäryhtiönsä Lujabetong AB:n ja Pohjois-Ruotsin osakkuusyrityksensä Prefabmästarna Sverige AB:n myötä mukana Ruotsin muuttuvassa markkinassa.

Lue lisää
Lisää uutisia