X
Julkaistu: 12.06.2018

Miksi investoida Suomen teollisuuteen >20% liikevaihdosta vuodessa?

Lujabetoni investoi vuoden 2018 aikana yli 20% liikevaihdostaan Suomeen. Vuoden aikana investoidaan laajasti betonituotantokapasiteettimme kasvattamiseen ja tehostamiseen: Järvenpään megatehtaan rakentamiseen elementtimarkkinaa palvelemaan, uuteen mobiilitehtaaseen valmisbetonituotannossa, Kärsämäen tehtaan betoniasemaan, Kärsämäen elementtituotantokapasiteetin laajentamiseen, Hämeenlinnan hormielementtituotannon laajentamiseen sekä moniin pienempiin kohteisiin. Kaikkinensa nämä investoinnit vievät noin 30 miljoonaa euroa Suomessa ja ulkomailla vielä useamman miljoonan tämän lisäksi.

Moni on kysynyt minulta, eikö meitä pelota suhdanteen mahdollinen nopea kääntyminen investointien suhteen. Ei pelota, vaikka ei sellainen tietysti koskaan ole mukava asia.

Uskomme vahvasti Suomen kaupungistumisen jatkuvan kasvukeskuksissa ja kaupunkimaisen asumistavan yleistymiseen näissä. Tämä tarkoittaa kerrostaloja, korkeitakin sellaisia, jotka sijaitsevat hyvien joukkoliikenneratkaisujen ääressä: käytännössä kiskojen saavutettavissa. Vaikka suhdanteet heiluttavat varmasti kerrostalomarkkinaakin, uskomme tämän pysyvän pitkällä aikavälillä vahvana peruskysynnän moottorina maamme rakentamisessa. Samoin uskomme kivitalojen pitävän pintansa kerrostaloissa huippusuosittuna vaihtoehtona, vaikka puukerrostalorakentamista on yritetty tuoda Suomeen jo vuosia kuin narulla käärmettä pyssyyn työntämällä.

Olemme panostaneet myös omaan tuotekehitykseemme merkittävästi ja tuoneet markkinoille välipohjarakentamista merkittävästi tehostavan tuotteen, Luja-Superlaatan. Tässä välipohjassa on useita teknisiä etuja vallitsevaan ontelolaattarakentamiseen verrattuna, sekä lisäarvona kaikki välipohjan talotekniikka laattaan sisäänrakennettuna jo tehtaalla. Eikä siinä kaikki – meillä on takataskussa vielä julkistamaton, leveään Superlaattaan perustuva tuoteuutuus, jonka uskomme mullistavan koko kerrostalorakentamisen. Palataan tähän vielä tämän vuoden puolella.

Lujabetonin Järvenpään tehdas 

Uskomme myös suomalaisen työn kilpailukykyyn. Emme pidä realistisena betonielementtien tuontia Suomen rajojen ulkopuolelta kuin pienessä määrin ja erikoistarpeisiin. Uusia tuotteitamme ei käsityksemme mukaan pysty edes järkevästi tuomaan rajojen yli erilaisista kuljetusrajoitteista johtuen. Uskomme löytävämme jatkossakin omia, osaavia työntekijöitä Lujabetonin meininkiin mukaan. Tämänkin johdosta näemme investoinnit suomalaiseen teollisuuteen järkevinä sijoituksina.

Pelottaako siis investoida 30 miljoonaa euroa Suomeen? Ei pelota, mutta toki vähän jännittää. Jännitystä helpottaa se, että pitkän historiamme ja vakavaraisuutemme johdosta pystymme rahoittamaan investoinnit suoraan kassarahoituksella. Samalla toivomme, että pystymme tuomaan kivisten kerrostalojen valmistukseen huiman kehitysloikan investointiemme avulla. Ja toki toivomme, että hvyä suhdanne jatkuu ja antaa tukea investoinneillemme.

Mikko Isotalo

Kirjoittaja on Lujabetonin toimitusjohtaja 

Julkaistu: 19.12.2018

Lujabetonin Järvenpään jättitehtaan tuotanto alkoi

Lujabetonin suurinvestonnin, Järvenpään betonielementtitehtaan rakennus- ja valmistelutyöt ovat edenneet aikataulussaan ja tehtaan tuotanto on käynnistetty. Järvenpään kokonaisarviolta 25 miljoonan euron tehdasinvestointi on Lujabetonin historian suurin.

Lue lisää
Julkaistu: 18.12.2018

Kohti talven betonivaluja

Talvi tulee Suomeen, tänäkin vuonna. Betoniteknisesti talvi alkaa, kun ulkolämpötila laskee alle +5 asteen. Betonillahan on sellainen perusominaisuus, että jos betonin lämpötila on alhainen, betonimassan lujuudenkehitys hidastuu merkittävästi. Betonin lujuudenkehitys arvioidaan perusteiltaan niin, että betonin lämpötila on +20 astetta. Viileissä olosuhteissa betonin lämpötila voi jäädä helposti tämän alle, jolloin lujuudenkehitys hidastuu merkittävästi. Lujuudenkehitys hidastuu merkittävästi jo tilanteessa jos betonin lämpötila on +10 astetta. Aika monta kertaa juhannuksenkin seutuun Suomessa on lämpötila alle +10 astetta ja samalla satelee vettä ja tuulee. Tällaisella säällä betoni voi jäähtyä hyvinkin paljon, jolloin betonin lujuudenkehitys hidastuu oleellisesti.

Lue lisää
Lisää uutisia