X
Julkaistu: 15.06.2018

Lujabetonin Kärsämäen uusi valmisbetonitehdas käynnistyi

Lujabetonin korkean kapasiteetin betonitehdas Kärsämäellä on valmis ja tuotanto on käynnistynyt. Investoinnin avulla Lujabetoni varmistaa jatkuvasti kasvavan Kärsämäen elementtituotannon sekä parantaa edellytyksiä valmisbetoniasiakkaiden palvelemisessa. Tehtaan kapasiteetti riittää varmuudella sekä Kärsämäen tehtaan sisäiseen betonitarpeeseen että alueen valmisbetonikohteisiin, sillä tehdas valmistaa yli 90 m3 betonia tunnissa. Tehdas edustaa monipuolisesti uusinta teknologiaa ja siinä on täysautomaattinen etäohjaus, eli asema ei vaadi enää perinteistä ohjaushuoneessa istuvaa betonimylläriä.

 

Betonituotteita ja –elementtejä valmistava Pohjois-Pohjanmaan Kärsämäen elementtitehdas on koko toimintansa ajan kasvattanut tasaisesti elementtituotannon määrää ja tuotantoprosesseja on hiottu tehokkuuden maksimoimiseen. Tuotannossa tarvittu valmisbetoni on toimitettu tähän asti yhtiön Haapajärvellä sijaitsevalta betoniasemalta, joka jatkossa keskittyy Haapajärven tehtaan betonitoimituksiin ja vahvistaa valmisbetonin tarjontaa niin, että Lujabetoni pystyy toimittamaan alueen suurimpienkin kohteiden valmisbetonit.

Tehtaan suunnittelu ja varsinainen rakentaminen alkoivat heti lokakuussa 2017 tehdyn investointipäätöksen jälkeen. Lujabetonin yksikönjohtaja Juha Kinnunen kertoo rakentamisprojektin menneen kokonaisuudessaan hyvin ja valmista tuli erittäin nopeasti, alle yhdeksässä kuukaudessa, suunnittelun aloituksesta valmiiseen tehtaaseen. – Siitä saamme kiittää hyvää esisuunnittelua ja erittäin onnistunutta projektin hoitoa, josta päävastuu on ollut kehityspäällikkö Taneli Murtoperällä.

Uuden betoniaseman laitetoimittaja on suomalainen Steel-Kamet Oy Kalajoelta. Betoniasemassa on panostettu teknisesti korkeatasoisiin laitteisiin: suuriin ja riittävän moneen kiviaine- ja sementtisiiloon, tehokkaaseen kiviaineen lämmitykseen, riittävän suureen ja tehokkaaseen betonin sekoittimeen, tehokkaaseen betonin jakeluun niin sisäisessä kuin ulosmyyntibetonissakin sekä uusimman teknologian mukaiseen etäohjausjärjestelmään ja mittalaitteisiin.

– Tämä todellakin antaa mahdollisuuksia uusien ratkaisujen tuottamiseen Kärsämäen tehtaalla. Lisäksi valmisbetoniasiakkaita pystymme palvelemaan entistä paremmin ei pelkästään valmistuskapasiteetin vaan myös uudistuneen kaluston myötä, tehdaspäällikkö Tuomo Eilola painottaa.

Voimakas kerrostalorakentamisen kasvu ja yleinen noususuhdanne ovat olleet Lujabetonin Kärsämäen tehtaan kasvun edellytyksiä. – Tehdaslaajennuksen sekä uuden betoniasemainvestoinnin jälkeen voimme tavoitella tulevaisuudessa jopa 200 000 elementtineliömetrin vuosittaista tuotantoa. Uusi betoniasema mahdollistaa myös tuotannon laajentamisen kokonaan uusiin asuntorakentamisen ratkaisuihin, sanoo Kinnunen. Täydellä kapasiteetilla Lujabetonin Kärsämäen tehdas työllistää noin 150 henkilöä pääosin vakituisissa työsuhteissa.

Lisätiedot:
Lujabetoni Oy
Betonituoteyksikön yksikönjohtaja Juha Kinnunen, p. 044 585 2436, juha.kinnunen@luja.fi
Tehdaspäällikkö Tuomo Eilola, p. 044 585 2407, tuomo.eilola@luja.fi

Kuvat: Uusi valmisbetonitehdas ja sisäkuva parveketuotannosta Kärsämäen elementtitehtaalla

Julkaistu: 19.12.2018

Lujabetonin Järvenpään jättitehtaan tuotanto alkoi

Lujabetonin suurinvestonnin, Järvenpään betonielementtitehtaan rakennus- ja valmistelutyöt ovat edenneet aikataulussaan ja tehtaan tuotanto on käynnistetty. Järvenpään kokonaisarviolta 25 miljoonan euron tehdasinvestointi on Lujabetonin historian suurin.

Lue lisää
Julkaistu: 18.12.2018

Kohti talven betonivaluja

Talvi tulee Suomeen, tänäkin vuonna. Betoniteknisesti talvi alkaa, kun ulkolämpötila laskee alle +5 asteen. Betonillahan on sellainen perusominaisuus, että jos betonin lämpötila on alhainen, betonimassan lujuudenkehitys hidastuu merkittävästi. Betonin lujuudenkehitys arvioidaan perusteiltaan niin, että betonin lämpötila on +20 astetta. Viileissä olosuhteissa betonin lämpötila voi jäädä helposti tämän alle, jolloin lujuudenkehitys hidastuu merkittävästi. Lujuudenkehitys hidastuu merkittävästi jo tilanteessa jos betonin lämpötila on +10 astetta. Aika monta kertaa juhannuksenkin seutuun Suomessa on lämpötila alle +10 astetta ja samalla satelee vettä ja tuulee. Tällaisella säällä betoni voi jäähtyä hyvinkin paljon, jolloin betonin lujuudenkehitys hidastuu oleellisesti.

Lue lisää
Lisää uutisia