X
Julkaistu: 15.06.2018

Lujabetonin Kärsämäen uusi valmisbetonitehdas käynnistyi

Lujabetonin korkean kapasiteetin betonitehdas Kärsämäellä on valmis ja tuotanto on käynnistynyt. Investoinnin avulla Lujabetoni varmistaa jatkuvasti kasvavan Kärsämäen elementtituotannon sekä parantaa edellytyksiä valmisbetoniasiakkaiden palvelemisessa. Tehtaan kapasiteetti riittää varmuudella sekä Kärsämäen tehtaan sisäiseen betonitarpeeseen että alueen valmisbetonikohteisiin, sillä tehdas valmistaa yli 90 m3 betonia tunnissa. Tehdas edustaa monipuolisesti uusinta teknologiaa ja siinä on täysautomaattinen etäohjaus, eli asema ei vaadi enää perinteistä ohjaushuoneessa istuvaa betonimylläriä.

 

Betonituotteita ja –elementtejä valmistava Pohjois-Pohjanmaan Kärsämäen elementtitehdas on koko toimintansa ajan kasvattanut tasaisesti elementtituotannon määrää ja tuotantoprosesseja on hiottu tehokkuuden maksimoimiseen. Tuotannossa tarvittu valmisbetoni on toimitettu tähän asti yhtiön Haapajärvellä sijaitsevalta betoniasemalta, joka jatkossa keskittyy Haapajärven tehtaan betonitoimituksiin ja vahvistaa valmisbetonin tarjontaa niin, että Lujabetoni pystyy toimittamaan alueen suurimpienkin kohteiden valmisbetonit.

Tehtaan suunnittelu ja varsinainen rakentaminen alkoivat heti lokakuussa 2017 tehdyn investointipäätöksen jälkeen. Lujabetonin yksikönjohtaja Juha Kinnunen kertoo rakentamisprojektin menneen kokonaisuudessaan hyvin ja valmista tuli erittäin nopeasti, alle yhdeksässä kuukaudessa, suunnittelun aloituksesta valmiiseen tehtaaseen. – Siitä saamme kiittää hyvää esisuunnittelua ja erittäin onnistunutta projektin hoitoa, josta päävastuu on ollut kehityspäällikkö Taneli Murtoperällä.

Uuden betoniaseman laitetoimittaja on suomalainen Steel-Kamet Oy Kalajoelta. Betoniasemassa on panostettu teknisesti korkeatasoisiin laitteisiin: suuriin ja riittävän moneen kiviaine- ja sementtisiiloon, tehokkaaseen kiviaineen lämmitykseen, riittävän suureen ja tehokkaaseen betonin sekoittimeen, tehokkaaseen betonin jakeluun niin sisäisessä kuin ulosmyyntibetonissakin sekä uusimman teknologian mukaiseen etäohjausjärjestelmään ja mittalaitteisiin.

– Tämä todellakin antaa mahdollisuuksia uusien ratkaisujen tuottamiseen Kärsämäen tehtaalla. Lisäksi valmisbetoniasiakkaita pystymme palvelemaan entistä paremmin ei pelkästään valmistuskapasiteetin vaan myös uudistuneen kaluston myötä, tehdaspäällikkö Tuomo Eilola painottaa.

Voimakas kerrostalorakentamisen kasvu ja yleinen noususuhdanne ovat olleet Lujabetonin Kärsämäen tehtaan kasvun edellytyksiä. – Tehdaslaajennuksen sekä uuden betoniasemainvestoinnin jälkeen voimme tavoitella tulevaisuudessa jopa 200 000 elementtineliömetrin vuosittaista tuotantoa. Uusi betoniasema mahdollistaa myös tuotannon laajentamisen kokonaan uusiin asuntorakentamisen ratkaisuihin, sanoo Kinnunen. Täydellä kapasiteetilla Lujabetonin Kärsämäen tehdas työllistää noin 150 henkilöä pääosin vakituisissa työsuhteissa.

Lisätiedot:
Lujabetoni Oy
Betonituoteyksikön yksikönjohtaja Juha Kinnunen, p. 044 585 2436, juha.kinnunen@luja.fi
Tehdaspäällikkö Tuomo Eilola, p. 044 585 2407, tuomo.eilola@luja.fi

Kuvat: Uusi valmisbetonitehdas ja sisäkuva parveketuotannosta Kärsämäen elementtitehtaalla

Julkaistu: 26.02.2019

Betonin laadunvarmistusta kehitetään jatkuvasti

Parin viime vuoden aikana on käyty vilkasta keskustelua betonin laatuasioista: sitä on käyty julkisuudessa lehtien palstoilla ja jopa lööpeissä. On harvinaista, että harmaa betoni päätyy lööppeihin saakka – tätä ei tapahtunut miesmuistiin (joka tunnetusti on lyhyt).  Negatiivinen asia tarvittiin tälläkin kertaa, että ala pääsi lööppeihin saakka. Harvaa kiinnosta, että Suomessa valetaan joka vuosi >2 000 000 m3 valmisbetonia onnistuneesti – välillä todella haastavissa olosuhteissa ’Just-In-Time’-toimituksina (betonin toimitus on aina JIT/JOT toimitus, se tuppaa muuten kovettumaan…).  Laatukeskustelu on ollut vilkasta rakennustuoteteollisuuden sisällä kuten myös tilaajien ja betonin toimittajien välillä. Tätä keskustelua ei ole kuitenkaan juuri näkynyt mediassa.

Lue lisää
Julkaistu: 11.02.2019

Lujabetonille uusi korkeakapasiteettinen valmisbetonitehdas Ouluun

Lujabetoni investoi uuteen korkean kapasiteetin valmisbetonitehtaaseen Oulussa. Uusi tehdas rakennetaan Oulun nykyiselle tehdasalueelle. Yhdessä uusi ja vanha tehdas tarjoavat huippuluokan toimintakyvyn ja mahdollisuuden osallistua Pohjois-Suomen suuriin rakennushankkeisiin jopa 150 m³:n tuntikapasiteetin turvin. Oulun valmisbetonitehdas on neljäs Lujabetonin rakentama valmisbetonitehdas kahden vuoden sisällä ja se on investointina lähes neljän miljoonan euron panostus.

Lue lisää
Lisää uutisia