X
Julkaistu: 19.06.2018

Betonirakentaminen Venäjällä

Lujabetoni on toiminut Venäjällä reilun kymmenen vuotta. Etabloiduimme Pietarin valmisbetonibusinekseen 2007-2008, kun perustimme OOO Lujabeton -tytäryhtiön ja ostimme ensimmäisen tehtaamme Kolomyagin alueelta kaupungin luoteisnurkalta. Tällä hetkellä toimimme kaupungissa yhteisyrityksenä Betomix LO:n kanssa ja betoniasemia meillä on yhteensä 6 kiinteää ja 1 mobiiliasema.

Voisi sanoa että en osaa kirjoittaa betonirakentamisesta Venäjällä oikein mitään mutta betonirakentamisesta Pietarin alueella osaan kertoa paljonkin.

Venäjä on valtavan kokoinen maa, se unohtuu helposti kun asiaa katselee Suomesta päin. Pelkästään Pietarissa asuu noin 5 miljoonaa ihmistä mutta Venäjältä päin katsottuna kyseessä on aika kaukainen luoteisnurkka maassa, jonka toisessa nurkassa on Kiina ja Yhdysvallat. Pietari on kuitenkin iso kaupunki ja siellä tehdään paljon betonia, ainakin suomalaisesta näkökulmasta. Pelkästään valmisbetonia tehdään vuosittain 5…6 miljoonaan kuutiota ja siihen muut tuotteet päälle. Toleranssit on näissä tilastoissa aika reilut, mitään virallista tilastointia ei ole ja määrät ovat arvioita mutta toki tiedämme että suuruusluokka on oikein. Valmisbetoniasemia Pietarin talousalueella on noin 150, joista osa on käynnissä vain lämpimään aikaan. On tyypillistä että rakennusliikkeillä on omia betoniasemia joista toimitetaan omien kohteiden betonit.

Pietari on paikallavalukaupunki, paljon runkoja tehdään hyvin perinteisillä malleilla, esimerkiksi siten että kantavat seinät ja välipohjat valetaan paikalla, ulkoseinät muurataan esimerkiksi Siporexista (venäläisittäin gasbeton) ja lisäksi tehdään erillinen julkisivumuuraus tai vastaava. Elementtirakentamisella on huono maine johtuen 60-luvulla ja sen jälkeen tehdyistä asunnoista, joissa toleranssit, eristykset ja rakenteiden säilyvyys on ollut todella heikolla tolalla. Ihmiset arvostavat paikalla valettuja asuntoja ja rakennusliikkeet saavat niistä kuulemani mukaan korkeampaa hintaa myydessään.

Valmisbetonimarkkinassa volyymit on suuret, suurimmat tekijät tekevät 6-7 betoniasemalla 1 000 000 m3 vuodessa betonia. Samalla liikevaihtohinnat ovat pienet ja kilpailu erittäin kovaa. Vaikka valmisbetonin kuutiomarkkina on kaksin- tai jopa kolminkertainen Suomeen verrattuna, on markkina euromääräisesti jopa pienempi kuin Suomessa.

Kulunut sanonta, “Venäjällä ei mikään toimi, mutta kaikki järjestyy”, pitää nykyäänkin hyvin paikkansa. Hyvänä esimerkkinä on Lakhta Centerin 462 m korkea pilvenpiirtäjä (https://lakhta.center/en/),  johon valettiin sen hetken suurin kertavalu perustuksiin 19 624 m³ 49 tunnissa ja itse kantava runko betonoitiin käyttäen korkealujuusbetoneita, lujuuksiltaan K80….K100. Tilaaja on Gazprom ja urakoitsija Turkista. Työmaa on paremmin järjestetty, turvallisempi ja siistimpi kuin mikään työmaa muualla missä olen käynyt. Eli kaikki järjestyy, jos on pakko järjestyä. Yrityksellämme oli ainutlaatuinen mahdollisuus olla mukana toimittamassa puolet kohteeseen valetusta valmisbetonista, kokonaismäärä on noin 400 000m3.

Vastaavia projekteja (vai vaikka vähän pienempiäkin odotellen)

Markus Haatainen

yksikönjohtaja, valmisbetonit Suomi ja Venäjä

Julkaistu: 26.02.2019

Betonin laadunvarmistusta kehitetään jatkuvasti

Parin viime vuoden aikana on käyty vilkasta keskustelua betonin laatuasioista: sitä on käyty julkisuudessa lehtien palstoilla ja jopa lööpeissä. On harvinaista, että harmaa betoni päätyy lööppeihin saakka – tätä ei tapahtunut miesmuistiin (joka tunnetusti on lyhyt).  Negatiivinen asia tarvittiin tälläkin kertaa, että ala pääsi lööppeihin saakka. Harvaa kiinnosta, että Suomessa valetaan joka vuosi >2 000 000 m3 valmisbetonia onnistuneesti – välillä todella haastavissa olosuhteissa ’Just-In-Time’-toimituksina (betonin toimitus on aina JIT/JOT toimitus, se tuppaa muuten kovettumaan…).  Laatukeskustelu on ollut vilkasta rakennustuoteteollisuuden sisällä kuten myös tilaajien ja betonin toimittajien välillä. Tätä keskustelua ei ole kuitenkaan juuri näkynyt mediassa.

Lue lisää
Julkaistu: 11.02.2019

Lujabetonille uusi korkeakapasiteettinen valmisbetonitehdas Ouluun

Lujabetoni investoi uuteen korkean kapasiteetin valmisbetonitehtaaseen Oulussa. Uusi tehdas rakennetaan Oulun nykyiselle tehdasalueelle. Yhdessä uusi ja vanha tehdas tarjoavat huippuluokan toimintakyvyn ja mahdollisuuden osallistua Pohjois-Suomen suuriin rakennushankkeisiin jopa 150 m³:n tuntikapasiteetin turvin. Oulun valmisbetonitehdas on neljäs Lujabetonin rakentama valmisbetonitehdas kahden vuoden sisällä ja se on investointina lähes neljän miljoonan euron panostus.

Lue lisää
Lisää uutisia