X
Julkaistu: 18.12.2018

Kohti talven betonivaluja

Talvi tulee Suomeen, tänäkin vuonna. Betoniteknisesti talvi alkaa, kun ulkolämpötila laskee alle +5 asteen. Betonillahan on sellainen perusominaisuus, että jos betonin lämpötila on alhainen, betonimassan lujuudenkehitys hidastuu merkittävästi. Betonin lujuudenkehitys arvioidaan perusteiltaan niin, että betonin lämpötila on +20 astetta. Viileissä olosuhteissa betonin lämpötila voi jäädä helposti tämän alle, jolloin lujuudenkehitys hidastuu merkittävästi. Lujuudenkehitys hidastuu merkittävästi jo tilanteessa jos betonin lämpötila on +10 astetta. Aika monta kertaa juhannuksenkin seutuun Suomessa on lämpötila alle +10 astetta ja samalla satelee vettä ja tuulee. Tällaisella säällä betoni voi jäähtyä hyvinkin paljon, jolloin betonin lujuudenkehitys hidastuu oleellisesti.

Nollan tuntumassa lujuudenkehitys on käytännössä pysähtynyt. On hyvin tärkeää valvoa, että betoni ei pääse jäätymään ennen kuin betonin lujuus kehittynyt riittävästi (>5MPa). Kun betoni jäätyy, jäätyy sen sisällä oleva vesikin. Jäätyessään vesi aiheuttaa rasitusta betonille ja betonin pitää kestää tuo rasitus.

Työmaalla tehdään tänä päivänä paljon betonin laadunvalvontaa. Eli tehdään koekappaleita betonista, jotka sitten puristetaan ja tutkitaan betonin puristuslujuus. Jos koekappaleita säilytetään alle 20 asteen lämpötilassa, ei kappaleiden lujuudet ole vertailukelpoisia valmisbetonitehtaalla tehtyihin koekappaleisiin. Tällöin myöskään tällä ei voida arvioida rakenteen betonin lujuutta työmaan kappaleen perusteella. Alhaisemmassa lämpötilassa säilytetyt kappaleet ovat olosuhdekappaleita jotka kertovat betonin lujuuden kehityksen juuri kyseisessä lämpötilassa. Tästä tulee usein hyvin paljon turhaa huolta ja epäselvyyttä lujuuksista ja useimmiten syynä on työmaalla tehtyjen koekappaleiden säilytys liian alhaisessa lämpötilassa.

Betonin lämpötilaa voidaan valvoa asettamalla betoniin dataloggereita jotka välittävät betonin lämpötilakäyrän www-sivulla, josta asia on helposti nähtävissä. Lujabetonilta saa tilattua kyseisen palvelun helposti betonitoimitusten yhteydessä. Kun betonin lämpötilaa mitataan ja valvotaan, voidaan sitä kautta laskea suoraan helposti betonin lujuudenkehitys jolloin tiedetään onko turvallista purkaa valumuotit pois.

Rauhallista joulua ja turvallisia talven betonivaluja toivotellen,

Markus Haatainen
Yksikönjohtaja

Julkaistu: 26.02.2019

Betonin laadunvarmistusta kehitetään jatkuvasti

Parin viime vuoden aikana on käyty vilkasta keskustelua betonin laatuasioista: sitä on käyty julkisuudessa lehtien palstoilla ja jopa lööpeissä. On harvinaista, että harmaa betoni päätyy lööppeihin saakka – tätä ei tapahtunut miesmuistiin (joka tunnetusti on lyhyt).  Negatiivinen asia tarvittiin tälläkin kertaa, että ala pääsi lööppeihin saakka. Harvaa kiinnosta, että Suomessa valetaan joka vuosi >2 000 000 m3 valmisbetonia onnistuneesti – välillä todella haastavissa olosuhteissa ’Just-In-Time’-toimituksina (betonin toimitus on aina JIT/JOT toimitus, se tuppaa muuten kovettumaan…).  Laatukeskustelu on ollut vilkasta rakennustuoteteollisuuden sisällä kuten myös tilaajien ja betonin toimittajien välillä. Tätä keskustelua ei ole kuitenkaan juuri näkynyt mediassa.

Lue lisää
Julkaistu: 11.02.2019

Lujabetonille uusi korkeakapasiteettinen valmisbetonitehdas Ouluun

Lujabetoni investoi uuteen korkean kapasiteetin valmisbetonitehtaaseen Oulussa. Uusi tehdas rakennetaan Oulun nykyiselle tehdasalueelle. Yhdessä uusi ja vanha tehdas tarjoavat huippuluokan toimintakyvyn ja mahdollisuuden osallistua Pohjois-Suomen suuriin rakennushankkeisiin jopa 150 m³:n tuntikapasiteetin turvin. Oulun valmisbetonitehdas on neljäs Lujabetonin rakentama valmisbetonitehdas kahden vuoden sisällä ja se on investointina lähes neljän miljoonan euron panostus.

Lue lisää
Lisää uutisia