X
Julkaistu: 20.05.2019

HyväPaha vuokratyö

Olen usein miettinyt vuokratyön mielekkyyttä ja tarpeellisuutta. Aiheesta kuitenkin keskustellaan jatkuvasti puolesta ja vastaan. Viime kevään TES – neuvotteluissa puimme tätäkin aihetta Rakennusliiton kanssa usein pitkään ja hartaasti. Rakennusliitolla, kuten muillakin ammattiliitoilla, on suuri halu vähentää vuokratyötä ja asettaa rajoituksia sille. Miksi? Noh..täytyy myöntää, että ne tarinat mitä olen kuullut ja jos ne ovat edes siteeksi totta, antavat aika vahvan motivaation ja pohjan keskustella vuokratyöstä ja sen lainmukaisuudesta, reiluudesta puhumattakaan. Toisaalta vuokratyö on tehnyt monessa työpaikassa toiminnasta joustavampaa sekä tehokkaampaa suhdanne- ja vuodenaikavaihteluissa.

Mutta onko se vuokratyö sitten se paha? Vai olisiko juurisyy jossain muualla? Pitäisikö sitä syytä etsiä työntekijöistä, työnantajista vai henkilöstövuokrausfirmoista? Vai peräti loppuasiakkaista ja heidän eettisyydestään? Vai eikö vuokratyö olekaan paha – olisiko se sittenkin hyvä ellei loistava väylä työllistyä? Olisiko henkilöstövuokrausyritys sittenkin tehokas työnvälitystoimisto?

Paljon kysymyksiä, joihin jokainen voi sitten henkilökohtaisesti etsiä oman totuutensa ja vastauksensa. On varmasti totta, että vuokratyövoimaa käytetään osin tarkoitustaan vastaamattomasti, mutta on varmasti toisenlaisiakin totuuksia. Kerron kuitenkin faktoja, miten meillä Lujabetonilla suhtaudutaan vuokratyöhön.

Lujabetonin kasvuvauhti on ollut viime vuosina kova ja puhkaisemme lähiaikoina 1000 henkilön rajan. Toimintaa on kolmessa maassa ja kasvu vain jatkuu. Henkilöstöstrategiamme yhtenä kulmakivenä on tehdä kasvumme omalla osaavalla työvoimalla. Käytämme vuokratyövoimaa vain vähän ja yritämme minimoida sen käytön. Miksi? Siksi, että luotamme siihen, että kun pidämme omasta henkilöstöstämme hyvää huolta, niin se takaa myös pitkällä tähtäimellä parhaan tuottavuuden pienemmillä kokonaiskustannuksilla. Jokavuotinen henkilöstön tyytyväisyyskyselymme valmistui juuri viime viikolla. Olemme rikkoneet ennätyksiä tulostason suhteen vuosi vuoden jälkeen – myös juuri tehdyssä, tuoreessa mittauksessa tapahtui parantumista sekä työntekijöiden että toimihenkilöiden vastaajaryhmissä. Meidät koetaan reiluksi, luotettavaksi, välittäväksi ja hyväksi työnantajaksi.

Tämä on kyllä huippujuttu. Parasta siinä on ehkä se, että sisäinen henkilöstökokemuksemme vastaa ulkoista työnantajakuvaamme. Olemme siis brändimme näköinen ja veroinen. Sen lisäksi, että mittaamme ”oman” väkemme tyytyväisyyttä, niin mittaamme myös vuokratyöntekijöidemme tyytyväisyyttä. Yllättävää kyllä, se on jopa hieman paremmalla tasolla kuin oman henkilöstömme. Tähän on selityksenä se, että suhtaudumme vuokratyöntekijöihin pitkälti samoin kuin omiimme. Oikeastaan ainoat asiat, joissa vuokratyöntekijöiden arviot poikkeavat selkeästi huonompaan suuntaan ovat henkilöstöedut ja luottamus työsuhteen jatkumiseen. Ja kieltämättä tuo ei ole hyvä asia. Mutta toisaalta meillä on vuokratyövoimaa vain vähän ja vastaukset muodostuivat 13 vuokratyöntekijän vastauksista (vs. omien työntekijöiden noin 600 vastausta, 81% vastausprosentilla).

Lujabetonin syy käyttää vuokratyövoimaa on selkeästi ja ainoastaan se, että vuokratyövoima on äärimmäisen hyvä rekrytointikanava. Periaatteessa me maksamme vuokratyönantajalle rekrytointipalkkiota lisäveloituksen myötä ja lopulta palkkaamme henkilön itsellemme. Kaikki ovat olleet tyytyväisiä. Me Lujabetonilla pystymme tekemään näin, koska olemme huolehtineet henkilöstöstämme hyvin –sairauspoissaolomme ovat hallinnassa, työkyvyttömyyseläköitymiset matalalla ja henkilöstö näkemyksemme mukaan sitoutunutta ja tyytyväistä. Näin ollen maksamamme sivukulut ovat huomattavasti pienemmät kuin mitä joutuisimme maksamaan kerroinveloituksella henkilöstövuokrausyritykselle. Siitä huolimatta, että henkilöstömme nauttii kattavasta sairauskuluvakuutuksesta, vapaa-ajan tapaturmavakuutuksesta ja vuosittain maksettavasta voittopalkkiosta sekä muista eduista.

Sitten on ne muut syyt, miksi vuokratyövoimaa käytetään. Nämä eivät koske meitä. Näitä syitä on mm. ettei haluta sitoutua työntekijöihin, riskien hallinta, joustavuus, kausivaihtelut, pieni työntekijän vaihtokynnys, sekä muita moninaisia syitä. Nämä syyt vaihtelevat jokaisen työnantajan kohdalla ja osin myös toimialoittain. Osa niistä on rehdille, eettiselle suomalaiselle henkilöstöjohtajalle hiukan vieraita, mutta osa täysin perusteltuja.

Näin ollen olen sitä mieltä, että vuokratyö ei ole lähtökohtaisesti paha asia. Siitä voi tulla paha, mikäli sitä käytetään väärin. Tosin niinhän kaikesta muustakin tulee paha, jos sitä käytetään väärin. Eli oikein ja rehdisti käytettynä vuokratyö on hyvä ilmiö.

Meidän valinta Lujabetonilla on oma osaava työvoima, johon olemme valmiita panostamaan. Tällä hetkellä tarvetta olisi esimerkiksi megatehtaallamme Järvenpäässä – uskon vakaasti, että meihin kannattaa liittyä. Liittyisitkö sinä tai joku tuttusi?

Yours,

Mikko Satuli

(Kirjoittaja on Lujabetonin HR-johtaja)

 

Julkaistu: 24.02.2020

Lujan tilinpäätöstiedote vuodesta 2019 - Luja kasvoi asuntorakentamisen aallonharjalla

Lujatalo-konsernin, johon kuuluvat Lujatalo Oy sekä Lujabetoni Oy tytäryhtiöineen, liikevaihto nousi 705 miljoonaan euroon (599 miljoonaa euroa vuonna 2018). Kasvua tuli 17,8 % edellisestä vuodesta. Liikevoitto oli 29,2 miljoonaa euroa (27,0 miljoonaa euroa) ja liikevoittoprosentti oli 4,1 % (4,5 %). Konsernin omavaraisuusaste oli erinomaisella 51,2 %:n tasolla (44,2 %).

Lue lisää
Julkaistu: 19.02.2020

Koronavirus ja betonitoimitukset - pitääkö olla huolissaan?

Some–aikakauden ensimmäinen merkittävä virusepidemia on vallannut mediat ja tietotulva sairauden johdosta eri kanavissa on valtaisa. Tähän tulvaan mahtuu mukaan paljon faktaa ja luonnollisesti myös huhuja, jopa disinformaatiota. Tiedon määrän johdosta sitä onkin ryhdytty kutsumaan tietoepidemiaksi (engl. infodemic). Jospa oma näkemyksemme mahtuisi silti vielä mukaan. Ammatillisesti ajatellen ongelma valtavan tietomäärän keskellä on erottaa olennainen tieto yleisestä hälinästä ja osin makaaberista kauhistelusta asiassa. Tunnen itsekin muutamia kiinalaisia ja heidän asemaansa asettuminen on haastavaa, mutta välttämätöntä.  Asia on inhimillisesti jokseenkin vaikea käsittää, onhan tauti varsin poikkeuksellinen ja Kiina sittenkin useimmille kaukainen maa. Koronasta pahiten kärsivä Hubei on suunnilleen Iso-Britannian kokoinen, noin 58 miljoonan asukkaan maakunta. Tällä hetkellä käytännössä kukaan ei poistu sieltä, eikä kukaan pääse alueelle. Mietipä siinä, mistä leipää firmalle ja onko asiakkaita vielä kesän jälkeen, kun edes omasta terveydestä ei ole takeita!

Lue lisää
Lisää uutisia