X
Julkaistu: 19.08.2019

Lujabetoni läsnä Ruotsin kahtiajakoisessa rakentamisen markkinassa – Tukholmassa hiljaista, pohjoisessa painetaan täysillä

Valmisbetonin pumppaus

Ruotsissa on nähtävillä erikoispiirteitä rakentamisen markkinassa sen jakautuessa erilaisiin, toisistaan poikkeaviin markkinoihin. Suur-Tukholman alueella asuntorakentaminen muuttaa muotoaan ja on hiipunut. Muualla Ruotsissa, erityisesti pohjoisessa rakennetaan edelleen voimakkaasti. Suomalainen Lujabetoni Oy operoi Tukholmassa sijaitsevan tytäryhtiönsä Lujabetong AB:n ja Pohjois-Ruotsin osakkuusyrityksensä Prefabmästarna Sverige AB:n myötä mukana Ruotsin muuttuvassa markkinassa.

Erot ja syyt
Tukholman alueen rakentamisen hiljentymiseen löytyy syitä pitkään kestäneestä pääkaupunkikeskeisestä asuntoboomista, markkinan ylikuumenemisesta, sääntelyn kiristymisestä ja Ruotsin talouskasvun hidastumisesta. Näistäseurasi kuluttajien lainanoton nopea tiukentuminen ja kysynnän jyrkkä lasku asuntomarkkinassa. Tämä johti asuntojen hintojen romahdusmaiseen kehitykseen seuranneen ylitarjonnan johdosta ja nyt ennustetaan asuntorakentamisen putoavan alle 40 000 asunnon vuonna 2020, mikä on alin sitten vuoden 2014.

Vuonna 2019 Ruotsin rakennusteollisuus arvioi uudisasuntojentoteutuvaksi aloitusmääräksi 44 000 (52 900 vuonna 2018)1. Tukholman ulkopuolella, esimerkiksi Göteborgissa, asuntorakentaminen on kuitenkin jatkunut vilkkaana, joten kyseessä on nimenomaan Tukholmaa koskettava romahdus.

Vaikka Tukholman alueen betonintuottajille kuluvan vuoden asuntorakentamisen betonimenekki on tähän mennessä 9 % viime vuotta alhaisempi, näkee Lujabetonin tytäryhtiö Lujabetong AB:n uusi toimitusjohtaja Sebastian Törner valoa tunnelin päässä.

– Tukholman asuntorakentaminen ei tule loppumaan vaan sen tarve tulee aina olemaan voimakasta polarisoitumisen sekä suuren muuttoliikkeen johdosta, Törner sanoo. Asuntoja tarvitaan edelleen, kun muuttoliike kasvukeskuksiin vain kiihtyy. – Nyt Tukholman ydinkeskustan luksusasuntoihin painottuva ylikuumentunut asuntomarkkina vain normalisoituu ja rakentaminen painottuu kohtuuhintaiseen asuntorakentamiseen.

Pohjois-Ruotsin voimakasta rakentamista selittää mm. mittavat kaupunkien siirtoprojektit, kun kaksi kaupunkia Kiiruna ja Jällivaara siirretään kaivostoiminnan alta kokonaisuudessaan toisaalle. Kiirunassa keskustan siirto on alkanut konkreettisesti ja mm. betonielementtejä toimitetaan uuteen kaupunkiin huikeita määriä.

Lujabetonin osakkuusyhtiö Prefabmästarna Sverige AB on vallannut uutta jalansijaa Pohjois-Ruotsin markkinoilla ja lisännyt jatkuvasti kapasiteettiaan uusilla investoinneilla. Vuonna 2017 laajennettu Pohjois-Ruotsin Öjebynissä sijaitseva elementtitehdas valmistaa kaikkia asunto- ja toimitilarakentamisen betonielementtejä.

– Pohjois-Ruotsissa on erittäin hyvä markkinatilanne, kertoo Prefabmästarna Sverige AB:n vastanimitetty uusi toimitusjohtaja Fredrik Kristiansson. – Meillä on erinomaisia yhteistyökumppaneita ja laajennettu tehdas tarjoaa suuria mahdollisuuksia, Kristiansson kuvailee.

Tukholman alueella toimiva Lujabetong AB valmistautuu jo täysillä kohti seuraavaa korkeasuhdannetta.  – Meillä on uuden ja modernin kolmannen tehtaamme myötä kaikki valmiudet tarjota asiakkaille huippupalvelua kun suhdanne taas lähtee nousuun, sanoo Törner.

Lisätietoja:
Sebastian Törner, Lujabetong AB, toimitusjohtaja p. +46 706952143, sebastian.torner@lujabetong.se
Fredrik Kristiansson, Prefabmästarna Sverige AB, toimitusjohtaja p. +46 10499 55 10, fredrik.kristiansson@prefabmastarna.se

1 Lähde, Sveriges Byggindustrier
https://www.sverigesbyggindustrier.se/UserFiles/Files/BI_Analys/BK1_2019.pdf

Julkaistu: 11.11.2019

Betonin lisäaineet; uhka vai mahdollisuus

Palataan jälleen lehtien palstoilla olleeseen ”betonikriisiin”, pohjoisessa purettiin ratasilta ja Turussa oli betoniongelmia sairaalan rakenteissa. Liikennevirasto tutki suuren määrän betonisia siltoja. Silloista ei löytynytkään vikaa, vaikka moni varmaan kuvitteli ennen tutkimusta, että pakko siellä on olla huonoa. Mikä on oikeasti aiheuttanut nämä hyvin vakavat ongelmat muutamissa kohteissa? Ongelmat ovat johtuneet koko tuotantoketjun useamman lenkin pettämisestä, ei vain yksittäisestä asiasta. Tässä tarkoitetaan ketjua betonin ennakkosuunnittelusta siihen saakka, kun betonin jälkihoito työmaalla lopetetaan. Yksi tärkeä lenkki tässä ketjussa on betonin suhteutus. Betonihan on yksinkertainen ja samalla hyvin monimutkainen tuote. Betoniin laitetaan kiviainesta ja sideainetta (vaikka sementtiä, on niitä muitakin) sekä vettä. Eli yksinkertaista… mutta monimutkaiseksi asiassa tekee sen, että noin muutamaa ainetta voi sotkea keskenään lähes äärettömän monella eri suhteella. Tässä kohden lisätään soppaan vielä lisäaineet, joita on olemassa jonkun verran erilaisia. Yleisimmin käytetty on notkistava lisäaine. Notkistin tekee betonin hyvin paljon löysemmäksi ja helpommin työstettäväksi, vaikka betonissa on vähän vettä.

Lue lisää
Julkaistu: 06.11.2019

Raskasbetoni on lyönyt läpi erikoiskohteiden betonoinneissa

Lujabetoni on kuluvan vuoden aikana toimittanut merkittäviä määriä raskasbetonia erikoiskohteisiin kuten sairaaloiden tiloihin, joissa vaaditaan järeää ionisoivan säteilyn suojausta. Raskasbetoni on normaalia betonia painavampaa betonia, jota käyttämällä suojaavat seinärakenteet saadaan rakennettua ohuemmiksi ja samalla tuotteen ominaisuuksien ansioista turvallisiksi vaativissa kohteissa.

Lue lisää
Lisää uutisia