X
Julkaistu: 06.11.2019

Raskasbetoni on lyönyt läpi erikoiskohteiden betonoinneissa

Lujabetoni on kuluvan vuoden aikana toimittanut merkittäviä määriä raskasbetonia erikoiskohteisiin kuten sairaaloiden tiloihin, joissa vaaditaan järeää ionisoivan säteilyn suojausta. Raskasbetoni on normaalia betonia painavampaa betonia, jota käyttämällä suojaavat seinärakenteet saadaan rakennettua ohuemmiksi ja samalla tuotteen ominaisuuksien ansioista turvallisiksi vaativissa kohteissa.

Normaalia betonia painavamman raskasbetonin menekki on kasvanut tasaisesti tällä vuosikymmenellä. Yhtenä tärkeänä syynä on sairaalarakentamisen voimakas kasvu Suomessa. Uusia sairaaloita rakennetaan ja vanhoja peruskorjataan nyt ennätystahtia. Sairaaloissa käytetään radioaktiivisia säteilylähteitä sädehoitoon esimerkiksi syöpäklinikoilla ja sädehoitolaitteiden turvallinen eristäminen muista tiloista vaatii suurta rakenteellista massaa.

Raskasbetonin avulla saadaan ionisoivan säteilyn pysäyttävät rakenteet merkittävästi ohuemmiksi kuin normaalibetoneilla, joilla rakenteista tulee hyvinkin paksuja. Esimerkiksi raskasbetonia käyttämällä Kuopion yliopistollisen sairaalan sädehoitobunkkereiden seinämät voitiin tehdä ”vain” metrin paksuisiksi ja samalla puolittaa seinien kuivumisaika. Tavallista betonia käyttämällä seinämät olisi pitänyt valaa kahden metrin paksuisiksi.

Raskasbetonin raaka-aineena käytetään hyödyksi rautamalmin louhinnan sivuvirtoja. Ylijäämäkiven hyödyntäminen aiheuttaa vähemmän hukkaa ja sen voi nähdä olevan ympäristöäkin ajatellen kestävä ratkaisu. Raskasbetonin tiheys on noin puolitoistakertaista tavalliseen betoniin verrattuna ja se painaa lähes 4000 kg/m³. Erikoiskiviaineksena tässä vaativassa betonissa käytetään Kiirunan rautamalmia.

–  Raskasbetonituotteet ja niiden reseptiikka vaativat enemmän suunnittelua kuin perusbetonin. Lujabetonilla on takana jo useampia toimituskohteita, mikä on antanut varmuutta ja tietotaitoa raskasbetonin reseptiikkaan, valmistukseen sekä toimituksiin, sanoo Lujabetonin kehityspäällikkö Perttu Ruuska.

Lujabetoni on toimittanut raskasbetonia useisiin sairaalakohteisiin, Kuopion keskussairaalan lisäksi toimituksia on tehty SRV:n rakentamaan Keski-Suomen sairaala Novaan sekä viimeisimpänä Helsingin Siltasairaalaan, jonne raskasbetonia toimitettiin lähes 1000 m3.

– Laadunvalvontaan kiinnitettään raskasbetonin toimitusten osalta erityistä huomiota. Esimerkiksi jokaisen Siltasairaala-hankkeen valun yhteydessä paikan päällä oli Lujabetonin laborantti mittaamassa betonin laatua. Työmaa suunnitteli jokaisen valun esimerkillisen hyvin ja toimitukset sujuivat hyvin, sanoo Lujabetonin pääkaupunkiseudun tehdaspäällikkö Miro Harjumäki.

Lujabetonilla on kokemuksia raskasbetonirakentamisesta muissakin kuin sairaalakohteissa. Tuotetta on käytetty mm. siltarakentamisen vastapainojen betonointeihin.

Lisätiedot:
Lujabetoni Oy, tehdaspäällikkö Miro Harjumäki p. 044 585 2204, miro.harjumaki@luja.fi

Julkaistu: 11.11.2019

Betonin lisäaineet; uhka vai mahdollisuus

Palataan jälleen lehtien palstoilla olleeseen ”betonikriisiin”, pohjoisessa purettiin ratasilta ja Turussa oli betoniongelmia sairaalan rakenteissa. Liikennevirasto tutki suuren määrän betonisia siltoja. Silloista ei löytynytkään vikaa, vaikka moni varmaan kuvitteli ennen tutkimusta, että pakko siellä on olla huonoa. Mikä on oikeasti aiheuttanut nämä hyvin vakavat ongelmat muutamissa kohteissa? Ongelmat ovat johtuneet koko tuotantoketjun useamman lenkin pettämisestä, ei vain yksittäisestä asiasta. Tässä tarkoitetaan ketjua betonin ennakkosuunnittelusta siihen saakka, kun betonin jälkihoito työmaalla lopetetaan. Yksi tärkeä lenkki tässä ketjussa on betonin suhteutus. Betonihan on yksinkertainen ja samalla hyvin monimutkainen tuote. Betoniin laitetaan kiviainesta ja sideainetta (vaikka sementtiä, on niitä muitakin) sekä vettä. Eli yksinkertaista… mutta monimutkaiseksi asiassa tekee sen, että noin muutamaa ainetta voi sotkea keskenään lähes äärettömän monella eri suhteella. Tässä kohden lisätään soppaan vielä lisäaineet, joita on olemassa jonkun verran erilaisia. Yleisimmin käytetty on notkistava lisäaine. Notkistin tekee betonin hyvin paljon löysemmäksi ja helpommin työstettäväksi, vaikka betonissa on vähän vettä.

Lue lisää
Julkaistu: 06.11.2019

Raskasbetoni on lyönyt läpi erikoiskohteiden betonoinneissa

Lujabetoni on kuluvan vuoden aikana toimittanut merkittäviä määriä raskasbetonia erikoiskohteisiin kuten sairaaloiden tiloihin, joissa vaaditaan järeää ionisoivan säteilyn suojausta. Raskasbetoni on normaalia betonia painavampaa betonia, jota käyttämällä suojaavat seinärakenteet saadaan rakennettua ohuemmiksi ja samalla tuotteen ominaisuuksien ansioista turvallisiksi vaativissa kohteissa.

Lue lisää
Lisää uutisia